Türk Yazılım Dahisi! Birincilik Ödülü sahibi Esat ÖZCAN

Teknoloji, algoritma ve yazılımlar, Dünya çapında pek çok insanın katkısıyla sürekli olarak gelişmektedir. Bu konuda bazen özgün tasarımlar, yeni fikir ve düşüncelere konu olarak, yeni araştırmaların doğmasına, ya da önemli aşama kaydedilmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu konulara katkı sağlamış olan isimlerden bir tanesi de, ülkemizde yaşamakta olan Esat Özcan’dır.

Dergilerde ve gazetelerde editörlük ve köşe yazarlığı gibi konularla meşgul olan Esat Özcan, İzmir ilimizin sınırları içerisinde yaşamına devam etmektedir. Gazete ve dergi haricinde Özcan, yazılımcı sıfatıyla da tanınmaktadır. Bu konuda Özcan hakkında bazı iddialar da yer almaktadır. Bu iddialardan bir tanesi, Londra’da katıldığı bir yarışmada birincilik aldığı yönündedir.

Esat Özcan ve Programları

Esat Özcan’ın kimliği hakkında bulunan iddialardan bir tanesi, Londra’da yazılımcılık ile ilgili bir yarışmaya katılarak, burada benzersiz insan yüz hattı oluşturan yazılımıyla birinci seçilerek ödül verildiği yönündedir.

Bu yazılımda Özcan, kullanmış olduğu farklı algoritmaları köken ve ırklar üzerine koyarak, yeni yüz profilleri oluşturmayı başarmıştır. Bu şekilde Esat Özcan, yazılımda kullandığı Yapay Zekâ’nın da yardımıyla, dünyada bu güne kadar var olmayan bir insanın yüz profilini, özgün bir şekilde oluşturabilmektedir.

Bu anlamda Özcan, öğrenme ve tasarlama gibi kabiliyetlere sahip olan Yapay Zekâ’nın bu niteliklerinden faydalanan yazılımcı, var olmamış kişileri kurgulayarak, insansı özellikler verebilen bir program oluşturabilmiştir. Böylece yüz profilleri ile hayali insanlara kimlik, duygu ve düşünce ifadesi eklenebilmektedir. Yarışma çerçevesinde bu tasarım ve yazılım, oldukça ilgi gören konulardan bir tanesi olmuştur.

Bu başarı ardından, Esat Özcan’ın bir Alman firmasından da 140.000 bin Euro’luk teklif aldığı da iddia edilmektedir. Buna karşılık Özcan, teklif üzerinde herhangi bir konudan bahsetmemiştir. Ancak Esat Özcan, yarışma kapsamında adını Dünya çapında duyurabilmeyi başarmıştır.

GAN Teknolojisini Kullandı

Makine öğrenim olan GAN Teknolojisi, Üretken Çekişmeli Ağlar olarak da tanınmaktadır. Bu çerçevede teknoloji, ilk önce binlerce ve milyonlarca gerçek insan yüzünü inceleyerek, öğrenebilmektedir. Bundan sonra ise yeni örnek üretimi yapmaktadır. Esat Özcan’ın bu yazılımı, yarışmada oldukça beğenilen konular arasında olmuştur.

Bu Haberi Paylaşın