DOLAR 45,9771 0.01%
EURO 53,5857 0.39%
ALTIN 6.618,550,98
BITCOIN 2908425-3,68%
Yozgat
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağıralioğlu: “TBMM tutanaklarında ‘bilinmeyen dil’ denilmesi rencide edici”

Ağıralioğlu: “TBMM tutanaklarında ‘bilinmeyen dil’ denilmesi rencide edici”

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Adıyaman programı kapsamında yaptığı açıklamalarda, Kürtçenin TBMM tutanaklarında “bilinmeyen dil” olarak geçmesine sert tepki gösterdi.

ABONE OL
15 Aralık 2025 07:35
Ağıralioğlu: “TBMM tutanaklarında ‘bilinmeyen dil’ denilmesi rencide edici”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Adıyaman programı kapsamında yaptığı açıklamalarda, Kürtçenin TBMM tutanaklarında “bilinmeyen dil” olarak geçmesine sert tepki gösterdi. Ağıralioğlu, bu ifadenin “rencide edici” olduğunu belirterek, “Bilinmeyen dil ne demek kardeşim, Kürtçe bu milletin dilidir” ifadelerini kullandı.

“Kürtçe milletimizin dilidir”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ağıralioğlu, Kürtçenin Türkiye’nin kültürel zenginliğinin bir parçası olduğunu vurguladı. Meclis tutanaklarında “bilinmeyen dil” ifadesinin kullanılmasını eleştirerek, bu yaklaşımın hem Kürt vatandaşları hem de ülke bütünlüğünü olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Ağıralioğlu, “Kürtlerin dili bilinmeyen dil değildir. Bu milletin bir parçasıdır, kültürümüzün parçasıdır. Böyle bir tanımlama hem yanlış hem de rencide edici,” dedi.

“Resmi dil talebi ülkeyi böler”

Ana dilde eğitimin özel teşebbüslerle yürütülebileceğini savunan Ağıralioğlu, ancak resmi dil talebinin ülkenin birlik yapısına zarar vereceğini dile getirdi.

“Üniter devletlerde resmi dil tektir,” diyen Ağıralioğlu, anayasal olarak birden fazla resmi dil tanımlamanın toplumsal ayrışmalara neden olabileceğini ifade etti.

“İmparatorluklarda farklı diller resmi olabilir ama biz üniter bir devletiz. Resmi dil tartışması, milletin birliğini zedeler,” değerlendirmesinde bulundu.

“Ana dilde eğitim özel girişimle mümkündür”

Ağıralioğlu, ana dilde eğitimin tamamen yasak olmadığını, özel okullar ve vakıflar aracılığıyla bu eğitimin verilebileceğini söyledi.

“İsteyen anaokulundan üniversiteye kadar kendi imkanlarıyla müfredat oluşturur, eğitim verir. Buna kimse engel değildir. Ancak resmi dil haline getirirseniz bu ülke bölünür,” ifadelerini kullandı.

“Terörsüz Türkiye olmalıdır”

Konuşmasında terörle mücadeleye de değinen Ağıralioğlu, “Biz Kürt deyince PKK demiyoruz, teröristle Kürt vatandaşlarımızı bir tutmuyoruz,” dedi.

Terörle müzakere edilmemesi gerektiğini belirten Ağıralioğlu, “Terörsüz bir Türkiye lazımdır, olmalıdır. Kandil’e mikrofon uzatılmamalıdır” sözleriyle sert bir çıkış yaptı.

“Devlet kendi evlatlarını dinlemelidir”

Ağıralioğlu, çözüm süreçlerinin meşru zeminlerde, doğrudan vatandaşlarla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
“Devlet, milletini dinlemelidir. PKK’yla değil, halkla konuşulmalıdır. İnsanların anadan doğma haklarını korumak devletin görevidir,” dedi.

haber66.com.tr – Haber Merkezi | Aralık 2025 | Selda Çalışkan

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

meritbet