Normal koşullarda göz kapakları, gözümüzün renkli olan bölümünü yaklaşık olarak 1-1.5 mm civarında örtmektedir. Söz konusu oranın biraz daha fazla olduğu durumlarda göz kapağı düşüklüğü meydana gelir. Eğer düşüklük tek bir tarafta gerçekleşiyorsa iki kapak arasındaki fark daha da belirgin hale gelebilir.
Göz kapağı problemleri, tıp literatüründe “pitozis” ya da “blefaropitozis” adıyla bilinir. Bu aynı zaman üst kapak düşüklüğünü ifade eden bir terimdir. Pitozis, doğuştan ya da sonrada ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olarak kabul görür. Göz kapağı düşüklükleri çocuklarda göz tembelliğine yol açabilir ve en hızlı şekilde düzeltilmesi gerekir. Göz tembelliğine sebep olmayacak düşüklüklerde ise tedavide asıl amaç, estetik kaygıları yok etmek üzerinedir.
Göz kapağı düşüklüğü nedir?
Göz kapağı düşüklüğü sinir-kas hastalıklarından, genetik problemlerden, yüz felci gibi özel durumlardan, göz kuruluğu ya da çeşitli alerjik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak gelişebilir. Yaşlanma dönemlerinde doğal olarak göz kapaklarında yer alan kasların gücü zayıflar. Bu duruma bir zaman sonra yerçekimi de eşlik eder. Tek taraflı göz kapağı düşmeleri görme alanında da belli ölçüde bir daralmaya neden olur. Kapak çizgisinden gerçekleştirilen kesi sayesinde kas dokularının bir bölümü ya da fazla doku alınır. Lokal anestezi yöntemiyle bu problem başarılı bir şekilde çözülebilmektedir.
Doğuştan göz kapağı düşüklüğü neden olur?
Doğuştan tek taraflı göz kapağı problemlerinde göz kapağını kaldırmaya yarayan kas sisteminin yeterince gelişmemesinden kaynaklıdır. Anne karnında bu kasın yeterli düzeyde gelişmemiş olması neticesinde bebekler tek gözünü kısık şekilde açmak durumunda kalır. Söz konusu durumun çift taraflı olarak gerçekleşmesi nadirdir. Kimi durumlarda tek taraflı kapak düşüklüğü, farklı bir hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu tip durumlarda bebeğin göz kapağı kıvrımları incelenerek detaylı bir fiziksel muayene yaptırılmalıdır.
Yetişkinlerde göz kapağı düşmesi neden olur?
Yetişkin bireylerde ağırlıklı olarak yaşlanma odaklı gerekçelerden söz etmek olasıdır. Tek taraflı göz kapağı problemleri için çok fazla gerekçe söylemek mümkündür. Ancak genel olarak ileri yaş, gözleri sıklıkla ovuşturma, alerji, kontakt lens, enfeksiyon, gözlerde şişme atakları, çeşitli göz operasyonları, bu durumu ortaya çıkarabilir. Ayrıca gözlerin özel bir darbe alması, yaralanması ya da göz tümörleri de sonrada ortaya çıkan tek taraflı göz kapağı düşmesinde gerekçe olarak sunulabilir.
Pitozis hastalık belirtisi midir? Tehlikeli midir?
Pitozis, erken müdahale edilmediğinde ciddi riskleri beraberinde getirebilir. Öte yandan sonradan bir anda ortaya çıkan pitozis, belli rahatsızlıkların ya da olası tehlikelerin işareti olabilir. Tek taraflı göz kapağı problemlerinde ne yazık ki kimi zaman çeşitli nörolojik problemlerin etkisinden söz edilebilir. Ayrıca risk düzeyi yüksek olan orbital hadiselere karşı bireylerin bilinçli ve temkinli olmaları gerekir. Deneyim düzeyi yüksek oküloplastik cerrahların yapacağı kapsamlı değerlendirmeler, pitozisin altında yatan gerekçeleri anlamak açısından faydalı olacaktır.
Pitozis belirtileri nelerdir?
Pitozis belirtileri arasında tek gözde kısıklık durumu ön plana çıkar. Üst göz kapaklarında sarkma, bir gözün daha ufak görünmesi, yüzde oluşan yorgun ifade ve gözde oluşan kuruluk, diğer belirtiler arasındadır. Bu belirtileri gözlemleyen kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekir.
Göz kapağı düşüklüğü tedavisi nasıl yapılır?
Göz kapağı düşüklüğünde uzman hekim, gerçekleştirdiği fiziksel muayene ile beraber altta yatacak tüm hastalıkları detaylıca analiz eder. Pitozis için yetkin olan hekimler, oküloplasti alanında tecrübeli göz cerrahlardır. Söz konusu cerrahın deneyimli olması, ameliyat ve sonrası süreç için hastalara önemli bir avantaj kazandırır.
Göz kapağı ameliyatı başarı oranının oldukça yüksek olduğu pitozis, yaklaşık 1 saat kadar sürer. Hastalar, çok özel bir durum oluşmadığı sürece aynı gün taburcu olabilmektedir. Nadiren de olsa ameliyat sonrası bir revize işlemi uygulanabilmektedir. Kişi, yaklaşık 1 hafta sonra standart yaşamına geri dönmeye başlar. Ameliyat, hastanın durumuna göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Herkese sağlıklı günler dileriz.