Binalarımızı Depremden Nasıl Koruyabiliriz?

Teknoloji çağında yaşanmasına rağmen depremin ne zaman olacağı, tam olarak bilinemiyor. Depremin şiddeti, deprem olduktan dakikalar sonrasında ölçülebiliyor. Bu yüzden deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında birçok önlem almak gerekiyor. Bina güçlendirme deprem öncesi alınabilecek önlemlerden sayılırken, binayı hemen terk etmemek, deprem anında alınacak önlemler arasında yer alıyor.

Bilinçli kişiler olmak, hayatta kalabilmek adına oldukça önemlidir. Sadece can güvenliği için değil mal kaybı aşamamak için de değerlidir. Önlem almak için depremin yaşanmasını beklemek gereksizdir. Depremin ne zaman ve nasıl şiddette olunacağı kesin olarak bilinmediği için bölgenin risk durumuna göre gerekli önlemler önceden alınmalıdır.

Deprem Öncesinde Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Deprem öncesinde alınması gereken önlemler şu şekildedir;

  • Kentsel dönüşüm projelerinde zeminin durumuna bakılmalı, gevşek yerlere konut yapılmamalıdır.
  • Konutun yaşı büyük ve darbeler varsa uzmanlar tarafından incelenmeli ve gerekli onarım işlemleri yapılmalıdır.
  • Deprem sigortası muhakkak yapılmalıdır.
  • Bu önlemler dışında konuta ayrılmamış yerlere yapı yapmamak da önemlidir. Ayrıca yağışın sık olduğu yerler de deprem güvenliğinin olmadığı bilinmelidir.
  • Konut dışında evde de bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere;
  • Dolapların duvara sağlam bir şekilde monte edilmesi,
  • Patlayıcı ve zehirli malzemelerin düşmesi engellenecek şekilde sabitlenmesi,
  • Deprem çantasının doğru bir şekilde hazırlanması,

Deprem sonlandıktan sonra güvenli bir şekilde çıkılabilecek yollara eşyalar konulmaması, örnek verilebilir.

Bina Dayanımı Nasıl Arttırılabilir?

Bina dayanımı, deprem önlemlerinde büyük önem taşır. Özellikle yaşlı binaların onarımının yapılması ve yeni binaların yönetmeliklere uygun olması gerekir. Ancak birçok kişi bilinçsiz davrandığından ve depremin ciddiyetini kavrayamadıklarından bu hususlara dikkat etmemektedir.

Bina dayanımı arttırmak için;

  • Bina dayanım testi yaptırılmalıdır.
  • Testin sonucuna göre kolon güçlendirme gibi işlemler, uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
  • Duvarlar, aksesuar vb. amaçlı delinmemelidir.
  • İç duvarlarda dökülme gibi durumlar varsa bakım yapılmalıdır.
  • Kolon ve kirişlere zarar verilmemelidir.

Bunlar, bina dayanımının korunması ve artması için oldukça önemlidir. Binanın doğru yapılması dışında bina dayanımının korunması da önlemler arasında sayılır.

Bina Dayanım Testi Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Bina dayanım testi, binanın dayanıklılığı hakkında detaylı bilgi verir. Binanın yaşını, donanımların durumunu ve depreme dayanıklılığını gösterir.

Bu test sayesinde kirişlerin, kolonların, çelik ve betonarme mantoların durumu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Gerekli durumlarda numune alınır. Bina dayanım testi, deprem öncesi almanın yanında deprem sigortasında da etkilidir. Deprem sigortası yaptırılırken bina dayanım testi istenir.

Bina dayanım testi, herkes tarafından yapılamaz. Bu alanda uzman ve deneyimli kişiler yapabilir. Bina dayanım testi ücretleri, test kapsamına göre değişkenlik gösterebilir.

Talebe göre detaylı ya da daha kapsamlı olarak testler yapılabilir. Burada önerilen, eğer bina çok yaşlıysa çok kapsamlı testlerin yapılmasıdır. Aksi takdirde bazı önemli hususlar gözden kaçırılabilir.

Bu Haberi Paylaşın