Bakan Nebati: Fiyat artışları karşısında ne tür sıkıntılar yaşadığının farkındayız

Enflasyonla mücadele ile ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışları karşısında insanların yaşadığını sıkıntıların farkında olduklarını söyledi.

Programı Kapsamında STK Temsilcileri, Vakıf ve Dernek Başkanları, İş İnsanları, Kanaat Önderleri ile Buluşma ve İstişare Toplantısında konuşan Bakan Nebati, “Hızlı fiyat artışları karşısında insanımızın ne tür sıkıntılar yaşadığının farkındayız. Öte yandan emin olduğumuz bir şey var ki AK Parti İktidarı olarak bugüne kadar milletimizin sayısız sorununu çözmeyi nasıl biz başardıysak, enflasyonu da aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz.” dedi.

“İkinci çeyrek göstergeleri güçlü ve dengeli büyümeye işaret ediyor. Uluslararası kuruluşlar, küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken, ülkemizin büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncellediler.” diyen Nebati, “Beklentimiz yıl sonunda turizm gelirimizin 37 milyar dolar ile salgın öncesi seviyesinin de üzerine çıkması yönündedir. İhracattaki güçlü performansımız 2022 yılında devam etmiş, 250 milyar dolar sınırına dayanmıştır. Spekülatif, onu geçiyorum manüpilatif çarpıtmalardan medet umanlar var, önünde ünvan bulunan bazıları bir koro halinde “dolar şuraya gidecek, ülke şuraya gidecek diye” yalan yanlış açıklama yapıyorlar. Enerji ve emtia fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle cari işlemler açığı artmıştır. Enerjiye ödeyeceğimiz miktar bu yıl 100 milyar dolara doğru gidiyor, cari açığımızın temel sebebi sadece enerji maliyetleridir, enerji hariç 12 aylık birikimli cari işlemler Mayıs itibarıyla 34,6 milyar dolar fazla vermiştir.”

“Enflasyonla mücadeleye yönelik gerçekleştirdiğimiz vergi indirimleri ve düzenlemelerle birlikte bu yıl aldığımız ilave tedbirlerle 251 milyar TL vergi gelirden feragat ediyoruz.” diyen Nebati şu ifadeleri kullandı:

“Fiyat artışları ile mücadele kapsamında fiyat istikrarı komitesi toplantılarından birini dün icra ettik. Önümüzdeki ekim döneminde tarımsal girdi yönünde arz güvenliğinin artırılması yönünde kararlar verilmiştir. Üretim, ihracat ve istihdamın artırılması için organize sanayi bölgelerininin geliştirilmesine dün akşam itibarıyla karar verilmiştir. Bunlarla birlikte pompa çıkış fiyatlarına bakıyorsunuz. 2 ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi. Motorine zam geldi, benzine zam geldi 30 liraları aştı. Savaş akşam manşetti. Dünyada fiyatlar arttı. Doğal gazda hanehalkını koruyoruz. Biz OECD ülkeleri arasında en az vergi alan ülkeyiz. Pompa çıkış fiyatlarında her akşam haber alıyoruz. Mazot, motorin 22 liraya indi. Manşetlerdeki görüntü yok. Altyazı geçiyor. Benzin 20 liraya düştü altyazı geçiyor.”

İLKHA

 

Bu Haberi Paylaşın