Ses İzolasyonu

Ses izolasyonu günümüzde büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu işlem için kullanılan malzemeler çoğu zaman diğer yalıtım işlemlerine göre değişiklik gösterir. Her yapıda kullanım gösterebilen bu ürünler temel olarak akustiğin en iyi şekilde düzenlenmesi ve kapalı bir ortamda sesin kontrol edilmesi için avantaj sağlar. Ses İzolasyonu nasıl içerideki sesin dışarıya çıkmasını engelliyor ve avantaj oluşturuyorsa, farklı bir avantaj daha sağlar. Bir diğer avantaj ise dışarıdaki istenmeyen yüksek seslerin içeriye girmesinin engellenmesidir. Normal koşullarda bir yapı duvarı içerideki sesi dışarıya ve dışarıdaki sesi içeri aktarabilir. Özellikle pencere, baca ve kapı gibi kısımlarda duvar dahi bulunmadığı için ses giriş çıkışı daha kolay olabilir. Ancak Ses İzolasyonu gerçekleştirildiğinde, hem iç sesin dışarıya aktarılması hem dış sesin içeriye alınması çok yüksek oranda kesilir. Yapılarda mimari şekiller, bulunan pencere sayısı, tavan ölçüleri, taban durumu ve kapı gibi her nokta göz önünde bulundurulduktan sonra profesyonel bir plan ile yalıtım işlemi sağlanmalıdır.

Bu konuda ne kadar yüksek bir yalıtım sonucu istiyorsanız, mutlaka ona göre yalıtım özelliği yüksek malzemeler kullanmanız da önemlidir. Çünkü kaliteli ses yalıtım malzemeleri sayesinde hem sesin çıkışını hem de dışarıdan gelen sesin girişini engelleyebilirsiniz. Ses bir ortamdan başka bir ortama gidebilen veya ortamda yankı bulabilen bir olaydır. Boş bir odada konuştuğunuzda sesin ne kadar yankı bulduğunu ve duvarlar arası sesin geçişinin ne kadar kolay olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ama eğer mekanda fazla eşya var ise onlar bile bir miktarda olsa sesi yutabilirler. Siz sesin çok yüksek kısmını kesmek istiyorsanız özel olarak üretilen ses izolasyon malzemeleri kullanmalısınız.

Ses İzolasyonu temel olarak gürültünün insan üzerinde oluşturacağı zararlı etkileri en aza indirmek için alınacak önlemleri kapsar. Gürültü, düzensiz yapılı, farklı frekans bileşenlerine sahip olan ve genellikle zamana göre, değişken olan istenmeyen ses topluluğudur. Kısaca rahatsız edici ses olarak tanımladığımız gürültü, günümüzde, kentleşmenin doğal bir sonucudur. Aşırı gürültülü ortamlarda ses dalgalarının şiddeti fazla olduğu için bu ortamlar sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenle aşırı gürültülü ortamlarda yalıtım malzemelerinin kullanılması gürültüyü önler yani Ses İzolasyonu sağlar. Gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda (konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb.) Çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda (jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb.) Kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb.) yapılmalıdır. Ses yalıtımının yapılmasında pek çok farklı amaç olabilir. Genel olarak komşu yapılardan gelen rahatsız edice yüksek ses için iç bölümlerde yapılan ses yalıtım çalışmaları; gürültüyü engellemek adına yapılır. Rahatsız edici seslerden kurtulmanın en hızlı, kesin çözümüdür.

Bu Haberi Paylaşın