Sanal POS ile Geleneksel POS’lara Elveda

Geleneksel POS cihazlarının online platformlarda kullanılması mümkün olmayınca, online alışverişte ödeme oldukça önemli bir sorun halini almıştı. EFT/havale gibi aktarmalı yöntemler kullanılsa bile e-ticaret için pratik ve güvenli bir sistem geliştirmek en önemli ihtiyaçlardan biriydi.

E-ticaretin sıçrama noktalarından biri elbette ödeme sistemlerinin en işlevsel alternatifiyle gerçekleşti. Sanal POS olarak adlandırılan bu alternatif, online alışverişlerde anında ödeme kolaylığını ve güvenilir alışveriş ortamını e-ticarete kazandırdı.

Sanal POS Nedir?

VPOS (Sanal Pos); temelde çalışma prensibi geleneksel pos cihazlarıyla aynı olan, ancak online platformlarda ve internet sitelerinde kart bilgileriyle ödeme yapılabilen özel yazılımlardır. Bu yazılımlar sisteme girilen kart bilgileri aracılığıyla alışveriş ödemesinin güvenli ortamda alıcıdan, satıcıya aktarılmasını sağlar.

Sanal POS’lar işlem sırasında söz konusu alışveriş tutarını baz alır. Belirlenen ödeme tutarı kadar para miktarı, alıcının hesabından satıcının hesabına geçirilmek üzere çekilir. İşlem sırasında üçüncü kişi ve kurumların harici kalması için güvenlik alternatifleri bulunur. Bunlar arasında en yaygın kullanımı olan güvenlik işlemi 3D Security kodlarıdır.

Sanal POS Kullanmanın Avantajları

Sanal POS üzerinden ödeme yapma imkânı sunan pazaryeri, internet sitesi, e-ticaret adresleri gibi mecraların çeşitli avantajları bulunur. İlk olarak alıcı için güvenilir ödeme kanalının oluşturulması sağlanır. Böylece satın alım sırasında banka bilgileri, kişisel veriler ve ödeme bilgileri gibi herhangi bir verinin sızmaması mümkün olur. Bunun yapılabilmesi için işleme özgü 3D kodlar kullanılır. Her alışverişte alıcının tanımlı iletişim numarasına farklı bir kod gönderilerek, yalnızca kart sahibinin işlem yapması sağlanır.

Sanal POS kullanan marka ve şirketler için en verimli avantajlar arasında hızlı ödeme sistemi yer alır. Çünkü yalnızca alıcı için değil, satıcı taraf için de ödeme aktarımının hızlı şekilde gerçekleşmesi; alışverişte kazancın erişilebilirliğini destekler. Satın alım sonrası anlaşmalara bağlı olarak en kısa sürede alışveriş bedeli satıcı firmanın hesaplarına aktarılır. Böylece her iki taraf için de güvenli ve hızlı bir alışveriş gerçekleşir.

Sanal POS Nasıl Alınır?

Online alışveriş sitesinde, pazaryeri veya e-ticaret adreslerinde sanal POS hizmeti sunmak isteyen firmaların öncelikle bazı prosedürleri tamamlaması gerekir. Çünkü sanal POS işlemleri tüm ticari işlemlerde olduğu gibi belli kurumlar tarafından denetimi sağlanan kanallardır.

Firmalar ilk olarak banka başvurusu için istenen evrakların tamamlanmasını ve sitede satışa hazır ürünlerin listelenmesini sağlamalıdır. Ardından çeşitli sözleşme zorunlulukları yerine getirilmelidir.

Firmaların başvuru sürecinde sorumlu olduğu sözleşme zorunlulukları;

  • Üyelik sözleşmesi
  • Satış sözleşmesi
  • İade ve iptal sözleşmesi
  • Mesafeli satış sözleşmesi başlıklarından oluşur.

Standart özelliklere sahip bu metinlerin eksiksiz beyanı, VPOS başvuruları için şarttır. Dolayısıyla sitesinde VPOS kullanmak isteyen firmaların bu sözleşmeleri prosedüre uygun biçimde hazırlayarak beyan etmesi gerekir.

Başvuru evrakları ve sözleşmelerin beyanıyla işletmenin banka başvurusu değerlendirmeye alınır. Uygun bulunması halinde onaylanır ve VPOS kullanımı için gereken altyapı sağlanır.

En İyi Sanal POS Nasıl Seçilir?

Sanal POS başvurusu yapmadan önce işletmelerin inceleme sürecinde en iyi VPOS alternatiflerine hâkim olması gerekir. Böylece hem işleyiş hem de ekonomik açıdan en avantajlı uygulamayı sunan sanal POS hizmetinden yararlanabilirler.

VPOS hizmeti alınırken dikkat edilmesi gereken hususların başında hız ve güvenlik kriterlerini karşılayabilen alternatifleri gözetmek gelir. Ardından bu alternatifler arasında komisyon değerleri en avantajlı olan sanal POS hizmeti tercih edilerek; aynı anda işlevsel ve ekonomik yönden fayda gözetilmelidir. Sanal POS hizmetinde nitelikli uygulamaların öncüsü; Ozan Sanal POS işletmeler için tüm beklentilerini karşılayabilecekleri güvenilir bir yazılım hizmeti sunar.

Bu Haberi Paylaşın