Saç Ekimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Saç ekimi, kafanızda incelen veya saçsız olarak adlandırılabilecek bir alana daha fazla saç eklemek için yapılır. Saç derisinin daha kalın kısımlarından veya vücudun diğer kısımlarından saç alıp kafa derisinin incelmiş veya saçsız bölümüne ekilerek yapılır.

Dünya çapında, erkeklerin yaklaşık yüzde 60’ı ve kadınların yüzde 50’si bir tür saç dökülmesi yaşıyor. Bununla mücadele etmek için insanlar genellikle minoksidil gibi topikal tedaviler de dahil olmak üzere tezgâh üstü ürünler kullanırlar.

Saç ekimi ise başka bir restorasyon yöntemidir. İlk nakil 1939’da Japonya’da tek kafa derisi kıllarıyla gerçekleştirilmiştir. Sonraki on yıllarda doktorlar “fue saç ekimi” tekniğini geliştirmişlerdir. Bu, büyük saç tutamlarının nakledilmesini içeriyordu.

Zamanla, cerrahlar kafa derisinde nakledilen saçların görünümünü en aza indirmek için mini ve mikro greft kullanmaya başladılar.

Saç ekimleri işe yarıyor mu?

Saç ekimi tipik olarak tezgâh üstü saç restorasyon ürünlerinden daha başarılıdır. Ancak dikkate alınması gereken bazı faktörler vardır.

Herhangi bir yere uygulanan güvenilir kaynaklı saç ekimi kaynağının yüzde 10 ila 80’inin, ancak tahmini üç ila dört ay içinde tamamen büyüyecektir. Hareketsiz saç folikülleri olan insanlar (genellikle cildin altında saç içeren ancak artık saç büyütmeyen keseler) daha az etkili nakil olabilir, ancak 2016 yılına ait bir kaynak, plazma tedavisinin nakledilen kılların yüzde 75’ine veya daha fazlasının büyümesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Saç ekimleri herkes için başarılı olmaz. Doğal olarak saçlarınız dökülüyorsa veya saçlarınız inceliyorsa ya da bir yaralanma nedeniyle saçlar kaybedilmişe bu saçları geri yeniden büyütmek için kullanılan yöntemdir.

Çoğu nakil mevcut saçlarınızla yapılır, bu nedenle aşağıdaki tarz sorunları olan insanları tedavi etmek için etkili değildir:

  • Yaygın incelme ve kellik
  • Kemoterapi veya diğer ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi
  • Yaralanmalardan kalın kafa derisi izleri olan insanlar

Nihai Maliyetler Aşağıdakilere Bağlı Olabilir:

  • Nakil prosedürünün kapsamı
  • Bölgenizdeki cerrahların mevcudiyeti
  • Cerrahın Deneyimi
  • Seçilen cerrahi teknik

Çünkü saç ekimleri kozmetik prosedürler olduğundan, sağlık sigortası prosedür için ödeme yapmayacaktır. Bakım sonrası ilaçlar da nihai maliyete katkıda bulunabilir.

Fue saç ekimi mi, Dhi saç ekimi mi?

Basitçe söylemek gerekirse, bir saç ekimi sahip olduğunuz saçları alır ve saç olmayan bir alana aktarır. Genellikle başınızın arkasından alınır, ancak vücudunuzun diğer kısımlarından da alınabilir. Bir nakil başlamadan önce, cerrahınız saçın çıkarılacağı alanı sterilize eder ve yerel bir anesteziyle uyuşturur. Prosedür boyunca uykuda kalmak için sedasyon da isteyebilirsiniz. Cerrahınız daha sonra 3 nakil yönteminden birini gerçekleştirir:  FUT, FUE saç ekimi ve dhi saç ekimi.

Foliküler birim nakli (fut)

FUT bazen foliküler birim strip cerrahisi olarak tanınır. Bir FUT prosedürü gerçekleştirmek için cerrahınız şu adımları izler:

  1. Bir neşter kullanarak, cerrah kafa derinizin bir parçasını genellikle başınızın arkasından açar.
  2. Şeritin boyutu tipik olarak yaklaşık 6 ila 10 inç uzunluğundadır, ancak kulaktan kulağa da uzanabilir.
  3. Kafa derisinin dikişlerle çıkarıldığı alanı kapatırlar.
  4. Cerrahınız ve asistanları kafa derisi şeridini bir neşter ile daha küçük parçalara ayırır.
  5. Parçayı greft adı verilen 2.000 daha küçük parçaya ayırabilirler. Bu greftlerin bazıları her biri sadece bir saç içerebilir.
  6. Bir iğne veya bıçak kullanarak cerrah, saç derinizde saçın nakledileceği küçük delikler açar.
  7. Cerrah, çıkarılan kafa derisi parçasından delinmiş deliklere ekler. Bu adıma aşılama denir.
  8. Daha sonra cerrahi alanları bandaj veya gazlı bezle kaplarlar.

Bir fue saç ekimi için cerrahınız şu adımları izler:

  1. Kafanın arkasındaki saçları tıraş ederler.
  2. Cerrah daha sonra kafa derisi derisinden bireysel folikülleri çıkarır. Her folikülün çıkarıldığı küçük işaretler göreceksiniz.
  3. FUT prosedüründe olduğu gibi, cerrah kafa derinizde küçük delikler oluşturur ve saç foliküllerini deliklere aşılar.
  4. Daha sonra cerrahi bölgeyi bandaj veya gazlı bezle kaplarlar.

Dhi saç ekimi

FUE yönteminden farklı olarak, DHI saç ekimi yönteminde bölge oluşturma ve greft ekimi aynı anda yapılır, yani ekstraksiyon ve ekim bir veya iki aşamalı bir işlemde birleştirilir ve alınan saç kökleri, herhangi bir işlem gerektirmeden doğrudan ekim alanlarına gömülür. İçi boş bir iğneye sahip bir implanter (choi) kalemi kullanarak donör alanda kanal kesileri oluşturulur. Bu nedenle DHI prosedürü Choi yöntemi olarak da anılır. Choi implanter kullanılarak gerçekleştirilen bir saç ekimi prosedürü sırasında cerrah, hasat edilen greftleri implanter kalemine iletir. Greft, uzman hekime geri verilmek üzere implanter kalemin ucunda bulunan iğnenin içine nazikçe yerleştirilir.

İyileşme süreci

FUT, FUE saç ekimi veya dhi saç ekimi operasyonlarının her birinin iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Kısmen, bu cerrah tarafından gerçekleştirilen iş miktarına bağlıdır. Prosedürün aynı günü eve gidebilirsiniz.

Ameliyat yapıldıktan sonra, cerrahınız bandajları dikkatlice çıkarır. Bölge şişmiş olabilir, bu nedenle cerrahınız şişlik için bölgeye triamsinolon enjekte edebilir.

Muhtemelen nakil bölgesinde ve saçın alındığı bölgede ağrı veya ağrı hissedeceksiniz. Önümüzdeki birkaç gün boyunca cerrahınız kullanmanız için aşağıdakileri yazabilir:

  • Ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar
  • Enfeksiyonları önlemek için antibiyotikler
  • Şişmeyi hafifletmek için oral steroid gibi anti-inflamatuarlar
  • Saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olmak için finasterid veya minoksidil gibi ilaçlar

İşte saç ekimi ameliyatı için bazı bakım sonrası ipuçları:

  1. Saçınızı yıkamak için ameliyattan birkaç gün sonra bekleyin. Sadece ilk birkaç hafta için hafif içerikli şampuanlar kullanın.
  2. Yaklaşık 3 gün içinde işe veya normal aktivitelere geri dönebilirsiniz.
  3. Yaklaşık 3 hafta boyunca saçlarınızda bir fırça veya tarak kullanmayın.
  4. Doktorunuz iyi olduğunu söyleyene kadar şapka veya saçınızı örtebilecek kazak gömlek ve ceket giymeyin.
  5. Yaklaşık bir hafta egzersiz yapmayın.
  6. Birkaç saç teli dökülürse endişelenmeyin. Bu sürecin bir parçası. Nakledilen saçlar birkaç ay boyunca etrafındaki saçlarla hemen veya sorunsuz bir şekilde eşleşemeyebilirler.
Bu Haberi Paylaşın