Rulman Nedir? Ne İşe Yarar?

Sanayi; Türkiye ekonomisinde hatrı sayılır bir öneme sahiptir. Bilhassa Marmara Bölgesi’nde binlerce insanın sanayide çalıştığını söylemek mümkündür. Sanayi ile özdeşleşmiş bazı terimler vardır. Bunun yanı sıra, bazı terimlerin de sanayi ile dolaylı yoldan alakasının olduğu söylenebilir. Onlardan birisi de rulman! Birçok kişinin aklında rulman nedir ve ne işe yarar sorusu bulunuyor. Gelin, bu konuya bir göz atalım!

Rulman Nedir?

Rulman denildiği zaman akla doğal olarak otomobiller gelir. Bilhassa otomobil tekerleklerinin kendi eksenleri etrafında dönmesini sağlayan parçaya rulman adı verilir. Ancak, rulmanın faaliyet alanı otomobil sektöründen ibaret değildir. Bir başka deyişle, dönmesi hedeflenen her türlü mekanik parçanın dönüşünü kolaylaştıran bir parçadır. Rulman; bünyesinde döner mekanizma barındıran her türlü araç gereçte yer alabilir. Bunun yanı sıra, rüzgar türbinleri gibi son derece büyük yapılarda olmasına da rastlanır. Rulman; basit bir amaca ve çalışma prensibine sahiptir. Bilyaları kullanarak sürtünmeyi en aza indirgemek gibi önemli bir işlevi mevcuttur. Bunun yanı sıra, dönmesi istenen elemanın hareketini tamamlamasını sağlayan şey ise tahmin edilebileceği üzere rulmandır. Hatta, sorunsuz ve uzun ömürlü bir dönüş için en uygun seçeneğin rulman olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, rulman; sanayi ile ilgili herhangi bir alanda işe yarayan bir parçadır. Değeri ve önemi de buradan gelir.

Neden Rulmana İhtiyaç Duyulur?

Rulman; her şeyden önce, otomobillerin olmazsa olmaz bir parçası olmasından dolayı değerlidir. Tekerleklerin dönüşünü sağlayan parça olması söz konusudur. Ayrıca, faydaları ile de öne çıkar. Örneğin, tekerleğin eskiye kıyasla çok daha az enerjinin sürtünme tarafından tüketilmesini sağlayarak çalışmasını mümkün kılar. Rulmanın dağıldığı ya da hasar gördüğü hallerde otomobillerde de birtakım sorunlara rastlanır. Otomobil kullanıcıları; günün birinde aracın sola çektiğine şahit olabilirler. Bunun yanı sıra, tekerden gelen şok bir uğuldama sesi ile irkilebilirler. Ayrıca, alternatörden gelen bir ses ile de şaşırabilirler. Tüm bunların sebebi rulmandır. Bir başka deyişle, daha önce de ifade ettiğimiz gibi rulmanın hasar görmesi dolayısıyla aracın tekerinde can sıkıcı sorunlar meydana gelebilir. Çünkü, rulman görevini tam olarak yapamadığı için sürtünme artmıştır.

Rulman İç Tasarımı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Google’da biraz araştırma yapıldığı takdirde rulman sanayi alanında uzmanlaşmış şirketlerle karşılaşılır. Bir başka deyişle, bu tür firmaların rulman üretmesi ve satması söz konusudur. Bu noktada, rulmanın hangi malzemelerden imal edildiği ve tasarımının ne olduğu sorusu ile karşılaşılır.

Rulman ömür hesabı belirlenirken birtakım hususlar dikkate alınır. Hatta, söz konusu hususların bizzat ISO 281, ISO 16281 olduğu ifade edilebilir. Buna ek olarak, rulman; kullanılacakları alana uygun olarak imal edilir. Bir başka deyişle, hassasiyet seviyeleri buna göre değişkenlik gösterir. Boyut ve çalışma toleransları aynı değildir.

 

Bu Haberi Paylaşın