Ortodonti (Tel Tedavisi) Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde ortodonti (tel tedavisi) oldukça yaygın kullanılan ortodontik tedavilerin başında gelir. Ortodonti ise dişler, çene, kafa ve yüzün birbiri ile uyumunu ve bunların arasında oluşan sorunları tedavi eden bilim dalıdır. Bu tedavileri özel olarak ihtisasını yapan diş hekimleri yapar. Hekimler genel diş hekimi olduktan sonra DUS sınavına yani diş hekimliği uzmanlık sınavına girerler ardandan 4 yıllık özel bir eğitim alırlar. Daha sonra bu unvanı almaya hak kazanırlar.

Ortodonti (Tel Tedavisi) Nedir?

Ortodonti dişlerin birbiri ile ilişkisini, dizilimlerini, alt ve üst çenedeki durumlarını ve görünümlerini, çenelerin kafa ve yüz ile ilgili uyumunu incelemektedir. Ağız ve çenede kapanma sorunları, dişlerin olması gereken yerde olmaması, yan yatmış dişler, yerin daralması sonucunda dişlerde çapraşık görünüm, çiğneme ve konuşma bozuklukları gibi şikayetleri olan kişilere bu tedavi yapılmaktadır.

Kocaeli Ortodonti tel tedavisi yanında invisalign tedavisi (şeffaf plak) ile hastaların daha estetik bir şekilde tedavi edilmesine imkan vermektedir.

Diş Teli Hangi Yaşta Takılır? Yaş Sınırı Var mı?

Şuanda günümüzde diş teli taktırmanın herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Neredeyse her yaşta diş teli tedavisi yapılabilmektedir. Fakat yapılacak tedaviler yaşa göre değişkenlik gösterir. Çünkü erken yaşlarda tedavisine başlanan iskelet sorunları daha basit aparey kullanılarak giderilebilmekte. Yaş ilerlediğinde erişken döneme gelindiğinde ise iskelette değişimlerin olması için cerrahi seçenekler değerlendirilir.  Çenelerde meydana gelen gelişim geriliği sorunu veya fazlalığının tedavisi erken yaşlarda ağıza takılıp çıkarılabilen özelliklere sahip apareyler ile yapılabilmekteyken, ileri yaşta bu tedavi için ortognatik cerrahi girişimleri gerekmektedir. Bu nedenle tedavinin zorlaşmaması için erken yaşlardan itibaren çocukların tedavileri yapılmalı ve düzenli olarak diş hekimi muayenelerine gidilmelidir.

Ağız ve diş sağlığı konusunda faaliyet gösteren derneklere göre çocukların en geç 7 yaşına kadar ortodontik kontrollerinin yapılması yönündedir. Çünkü ne kadar erken yaşta sorunlar tespit edilirse tedavisi o derece kolay ve kısa sürmektedir. Çocuklarda bu tip sorunlar erken tespit edilip, tedavisi yapıldığında daimi dişlerinde sağlıklı ve düzgün çıkması sağlamaktadır.

Ortodonti Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi için ilk olarak hastaların detaylı olarak kontrolden geçmeleri gerekir. Ancak bu şekilde uzman hekim kişinin tedavi için uygun olup olmadığını anlayabilir ve gereken tedaviye başlayabilir.

Uzman hekim tarafından değerlendirilen hasta gerekli görülürse invisalign tedavisi için telsiz ortodonti (şeffaf plak) ile tedavi olabilir.

Tedavi Aşamaları

İlk olarak hasta detaylı olarak muayene edilir. Arından kişinin tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Uygunsa tedavinin ne kadar süreceği ve fiyat konusunda kişi bilgilendirilir. Tedavi boyunca nelerin yapılacağı planlanır.

Daha sonra hastaya ait veriler toplanır. Ağızın iç dış resimleri alınır, üst ve alt çene ölçüleri alınır, lateral sefalometrik görüntü alınır, kemik yaşını araştırmak için el ve bileklerin filmine ihtiyaç duyulur, eğer hekim gerekli görürse posterior-anterior filmleri isteyebilir.

Bütün veriler toplandıktan sonra tedaviye sıra gelir. İlk olarak üst çenenin tedavisi yapılır. Bir iki seans sonra ise alt çene tedavisi başlar. Eğer hekim ihtiyaç duyarsa azı dişlerine tüp geçirip bantlama ihtiyacı duyabilir. Sırası ile braketler uygulanır ve ardından ark telleri uygulanır bu teller ligatür telleri yada elastik ligatürler yardımı ile braketlere tutturulacaktır. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra kişi hekiminin tavsiyelerine bire bir uymalıdır. Tedavi devam ettiği sürece belirli periyotlar şeklinde kontroller istenir.

Diş Teli Takıldıktan Ne Kadar Süre Sonra Dişlerde Düzelme Olur?

Yapılan tedavinin sonuçlarını almak kişiden kişiye değişmekte olup, herkeste aynı sürelerde sonuç almak mümkün değildir. Şu etkenler sonuç süresini etkileyebilir; kişinin gelişimi, yaşına, çenede kapanma sorunları var mı ve derecesi ne kadar? Hangi tedaviler yapılıyor gibi etkenler süreyi etkilemektedir.

Bu Haberi Paylaşın