MSB: Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 27’ye yükseldi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Millî Savunma Üniversitesi Rektörlük girişinde karşılayan Bakan Akar, daha sonra Guterres ile Müşterek Koordinasyon Merkezine geçti.

Bakan Akar ve Guterres, Merkezdeki görevlilerle tahıl sevkiyatı sürecine ilişkin toplantı yaptı.

Bakan Akar; burada yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizi riskinin arttığını belirterek bunun üzerine Ukrayna limanlarında bulunan 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde, kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulmasının zaruret hâline geldiğini hatırlattı.

Bakan Akar, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletlerin himayesinde ve Türkiye’nin ev sahipliğinde çalışan bu Merkez, başlangıçta mevcut sayıları da personel sayısını da giderek artırmış ve hâlihazırda şu anda Türkiye’den 14, Rusya’dan 22, Ukrayna’dan 12 ve Birleşmiş Milletlerden 23 temsilci olmak üzere toplam 71 kişi Merkezde görev yapmaktadır. Önemli bir husus da sahada herhangi bir askerî unsur bulunmamaktadır. Müşterek Koordinasyon Merkezi, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile yakın koordinasyon içinde yürütmektedir. 1 Ağustos’tan bu yana toplam 51 gemi tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken bunların 27’si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz.”

Akar, Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılan çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkı sağlayacağına inandıklarını ve önlerindeki verilerle bunu gördüklerini vurguladı.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın