Lazer Göz Ameliyatı

Gözlük kullanmak, görme kusuru olan bazı bireyler için oldukça büyük bir problemdir. İlk zamanlarda aksesuar olarak kullanılan ve sevimli kabul edilen gözlüklerin, zaman içerisinde bazı insanlar için kullanılması zor ürünler haline geldiklerini söylemek mümkündür. Ancak artık geçmiş dönemlerde olduğu gibi gözlük, bir mahkumiyet değildir. Lazer göz ameliyatı ile göz problemlerinin giderilmesi ve daha konforlu bir hayata adım atılması mümkündür. Peki göz çizdirme ameliyatı nedir?

Lazer Göz Ameliyatı Nedir?

Miyop, hipermetrop, presbiyopi ve astigmat gibi yaygın görülen göz problemlerine kalıcı ve etkili bir çözüm arayanların tercihi lazer göz ameliyatıdır. Bu ameliyat öncesi birtakım prosedürlerin gerçekleştirildiğini, doktor tarafından detaylı bir muayene yapıldığını ve bütün bunların sonucunda ameliyata karar verildiğini söylemek mümkündür. Bütün bu işlemlerin temel uygulanma nedeni ise gözdeki problemlerin ve hastanın önceki dönem sağlık problemlerinin göz ameliyatına engel teşkil edip etmediğini netleştirmektir.

Halk arasında “göz çizdirme” olarak da adlandırıldığı bilinen lazer göz ameliyatı, lazer ışınları kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu ışın yardımıyla ışığı süzme görevi bulunan saydam tabakanın, yani korneanın, yeniden şekillendirildiğini ve böylece başta miyop, hipermetrop ve astigmat olmak üzere birçok sağlık probleminin giderildiğini söylemek mümkündür. Bu işlemin temel sonucu ise hastanın görüş açısını netleştirmesi ve doğru odaklanmayı mümkün kılmasıdır.

Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Yukarıda da değinilmiş olunduğu üzere göz çizdirme ameliyatı yapılmasında herhangi bir engel bulunup bulunmadığının anlaşılabilmesi için birtakım tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler neticesinde söz konusu ameliyatın uygulanabileceği kişiler ise aşağıda derlendiği gibidir.

  • Öncelikle bu operasyon, 18 yaşından küçükler için kesinlikle uygun değildir. Temel neden, 18 yaş öncesinde gelişimin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Öyle ki, bu dönemde göz numarasının büyüme ihtimali de yüksektir.
  • Kornea kalınlığı önemli bir unsurdur. Ameliyat yapılabilmesi için belirlenen ideal bir kornea kalınlığı vardır. Özellikle LASIK ve iLASIK lazer uygulamaları için kornea kalınlığı şarttır. Ancak no touch laser uygulamasının ince yapılı korneada uygulanması da mümkündür.
  • Sanılanın aksine daha önce katarakt geçirmiş hastalar için bu durum bir engel teşkil etmemektedir. Aynı durum retinası yırtık olan kişiler için de geçerlidir. Retinası yırtık olan veya daha önce katarakt ameliyatı geçirmiş olan bireylerin de uygun koşulların sağlanması koşuluyla lazer göz ameliyatı olmaları mümkündür.
  • Kornea yapısında çeşitli lekeler ve izler bulunduran kişilerin de göz çizdirme ameliyatı olmaları mümkündür.

Göz Çizdirme Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle ameliyat öncesinde, yani ameliyat gününde kesinlikle göz çevresine makyaj yapılmamalıdır. Bölgenin steril olması oldukça önemlidir. Bununla birlikte gerek ameliyat günü gerekse de ameliyattan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. Operasyonun sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi açısından, sürekli kullanılması gereken diğer ilaçlar uzman hekime işlem öncesinde bildirilmelidir.

Bunlar dışında kişinin genel sağlık durumunda, sağlık geçmişine ve önce uygulatmış olduğu işlemlere bağlı olarak farklı gereksinimlerin ortaya çıkması muhtemeldir. Bu konuda en doğru bilgi ise ameliyat tarihi planlanırken uzman göz doktoru tarafından hastalara detaylı olarak verilmektedir.

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Operasyon süreci kadar sonraki süreç de oldukça önemlidir. Özellikle belirli zaman aralıkları verilerek talep edilen unsurlara fazlasıyla özen gösterilmelidir. Detaylı bir şekilde değinmek gerekirse, operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise aşağıda verildiği gibidir.

  • Doktor tarafından kullanılması istenen ilaç ve damlalar ihmal edilmemelidir.
  • Sürekli spor yapan bireylerin, ilk 1 ay bu aktiviteleri koruyucu gözlük kullanarak yapmaları önerilmektedir.
  • UV ışınlarına karşı korunmalı ve gündüz dışarı çıkılması durumunda güneş gözlüğü kullanımı ihmal edilmemelidir.
  • İlk 1 haftalık süreçte göze herhangi bir darbe almamaya özen gösterilmeli, özellikle göz ovuşturmaktan kaçınılmalıdır. Yine ilk 1 haftalık süreçte makyaj yapmamak da oldukça önemlidir. Bunun temel sebebi ise hem bölgeyle temastan kaçınılması hem de makyajı çıkarmak nedeniyle yapılacak olan sert müdahalelerin önlenmesidir.
  • Ameliyattan hemen sonra araç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Söz probleminin işlem sonrası, anında geçmesi mümkün değildir. Bu sebeple dikkatli olunmalıdır.
  • Yine özellikle ilk hafta, sözleri fazlasıyla yoracak aktivitelerden ve işlerden kaçınılmalıdır. Örneğin yoğun kitap okunmamalı, televizyon ve telefon izleme süresi minimum seviyede tutulmalıdır.
  • Son olarak kesinlikle doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Bu Haberi Paylaşın