Fark Edilmesi Zaman Alan Toksik İlişki Nedir?

Toksik İlişki Nedir?

Aşk, belki de başımıza gelecek en güzel şeylerden biridir ve bu durum bir de duygusal bir birlikteliğin başlangıcı ile taçlandırılırsa insanlar için büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı olabilir. Sevgimiz ve ilişkimizin bize pozitif getirisi olabileceği kadar, negatif etkileri de olabilir. İlişkide paylaşımdan çok ayrım yaşıyorsak ve mutlu bir ruh halinden ziyade stresli bir halde kendimizi tasvir ediyorsak, ilişkimizin toksik olduğunu düşünebiliriz.  Dikkat etmek ve gözlemlemek bizleri aslında içinde bulunduğumuz gerçeği fark ettirecektir. İlişkiler belli bir süre sonra veya en başından itibaren toksik bir hal alabilir, çok sevdiğimiz bir partnerimiz varsa bunu anlamak ve farkına varmak zor bir hal alabilir. Fakat kendimize objektif bir şekilde ne kadar mutlu ve ne kadar memnun olduğumuzu sormak ve kendimize karşı tamamen dürüst olmak bizlere elbette bize doğru yolu gösterecektir fakat bazen karşımızda çok sevdiğimiz bir partnerin olması, kaybetme korkusu gibi konular, objektifliğimizi baltalayabilir. Bu gibi durumlarda en doğru ve çözümcül yol uzman bir yardım almaktadır, özellikle son dönemlerde pandeminin getirileri ve iş hayatının yoğunluğu sebebi ile online psikolog daha çok tercih edilen bir çözümdür. Türkiye’nin en büyük ve uzman kadrolu online terapi sitesi olan psikologofisi.com üzerinden online terapi alabilir ve uzman bir yardım talep edebilirsiniz.

Toksik İlişki Belirtileri ve Farkedilmesi

Toksik bir ilişkide olup olmadığımız anlamamızın ilk yolu ciddi ve objektif bir şekilde ilişkimizi ve partnerimizi gözlemlemektir. Ruh halimizi, mutluluğumuzu hangi durumlarda neler baltalıyor ve neler bizi üzüyor dikkatlice odaklanmalıyız. Tabii ki gözlem yaparken dikkat etmemiz bazı ölçütler var.

Eğer partnerinizle olan kavgalarınızda, anlaşmazlıklarda veya normal bir iletişim esnasında bile size yetersizlik fikri aşılanıyorsa, kendinize ilişkide yetersiz hissediyorsanız ve buna karşı suçluluk duyuyorsanız, bu toksik bir ilişkinin belirtisi olabilir, doğru bir ilişkide partneriniz sizi tüm özelliklerinizle sevmeli ve kabul etmelidir.

Tatil yapmaya karar verdiyseniz, dışarı çıkmayı, bir mekâna gitmeyi istiyorsanız hatta dışardan yemek istiyorsanız veya izlemek için bir film seçilecekse, sizin fikirlerinizden ziyade partnerinizin fikirleri uygulanıyorsa kısaca kendinizi hep onun isteklerini yaparken buluyorsanız, ilişkinizin toksikliğini sorgulamakta fayda var. İsteklerimiz konusunda eşit olmak bir ilişkide en temel hakkımızdır.

İş yerinizde veya sosyal hayatınızda bir başarı elde ettiğinizde partnerinizden yeteri kadar ilgi ve takdir göremiyorsanız, hatta şakayla karışık bile olsa bu durumu bir şekilde baltaladığını görüyorsanız, bu çok güçlü bir işaret olabilir. Doğru plan Partnerinizin size bu gerçekten hak ettiğinizi hissettirmesidir. Partnerinizin sizin başarınızı baltalaması, ilişkinizin geleceğini tahmin etme açısından oldukça önemli bir rol oynayacaktır.

Bazen ilişkilerde sorun yaşadığımız problemlerde veya ettiğimiz kavgalarda çözüm bulmak zor olabilir bu durum kişilik farklarından kaynaklanabilir fakat siz çözüm bulmak için çabalıyor, elinizden geldiğince farklı merceklerde değerlendiriyorsanız ve buna karşın partneriniz aynı noktada kalıyor ve sürekli olarak aynı şeyleri tekrarlıyorsa ve çözüm odaklı değilse ve yeniliğe çok kapalı ise burada toksik bir ilişkiden bahsedebiliriz.

Güçlü İlişki İçin: İlişkinizde Bunları Yapmayın yazımızı da okuyabilirsiniz!

Toksik İlişki Tedavisi

Toksik bir ilişkiyi onarmak oldukça zor olabilir ve tedavinin mümkün olabilmesi için ilişkinin toksiklik seviyesi ölçülmelidir. Öncelikle sağlıklı bir ilişki gereksinimleri ve kendi ilişkinizin özelliklerini kıyaslayın ve nerede yanlış olduğunu, nelerin düzeltilmesi gerektiğini saptayın. Bu noktada aslında tedavinin gerçekleşebilmesi için altın kural sabırlı olmaktır. İlişkinizi yapılandırmak için farkındalık, özen ve karşılıklı saygıyı tekrar kazanmak sabır isteyen bir süreç olacaktır. Küçük bir ara vermek, ayrılmak istemediğinizi belirterek biraz yalnız kalıp her şeyi tam olarak düşünmek size avantaj sağlayacaktır. Bir süre uzak kalmak çok fazla temasa geçmemek ilişkinizi tekrar yapılandırmak için önemli bir rol oynatacaktır.

Ona olan sevginizi hatırlayın, neden onu sevdiğinizi neden başladığınızı hep göz önünde bulundurun, hatta bir deftere partnerinizin sevdiğiniz özelliklerini yazın, ilişkinizin iyi taraflarına odaklanın. Bu süreçte kendinizi de gözden geçirin, sizin de hatalarınız olabilir, problemi sadece partnerinizde aramak çok mantıklı ve çözümcül bir yaklaşım olmayacaktır. Duygularınız ve düşünceleriniz konusunda partneriniz ile hep iletişim halinde olun, sizi inciten şeyleri, beklentilerinizi doğru bir dille ifade edin. Bunları uygulamak ilişkinizde ilerleme kaydetmenize oldukça yardımcı olacaktır. Eğer tam olarak uygulayamıyor ve tek başınıza zorlanıyorsanız bu süreçte uzman bir yardıma başvurmak doğru bir seçenek olacaktır. Hem kolay hem de hızlı bir çözüm için online psikolog tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin en büyük ve uzman kadrolu online terapi sitesi https://www.psikologofisi.com/  üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde alanında uzman psikologlar ile görüşebilirsiniz

Bu Haberi Paylaşın