Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları ve ergenleri etkileyen bir ruh sağlığı durumudur. DEHB, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile ilgili problemlerle karakterizedir. Bu semptomlar genellikle en az altı ay sürer ancak daha uzun sürebilir. DEHB’nin yetişkinlerde otizm spektrum bozukluğu (ASD), anksiyete bozuklukları ve depresif ataklar gibi diğer durumlarla ilişkili olduğu bulunmuştur.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları çok fazla etkileyen bir durumdur. Bir kişinin dikkat etme şeklini etkileyen nörolojik bir hastalıktır. DEHB olan çocukların odaklarını, davranışlarını ve duygularını kontrol etmede sorunları vardır. DEHB tanısı, bir çocuk diğer durumlar için görüldükten ve DEHB belirtileri uzun süredir mevcut olduktan sonra bir doktor tarafından yapılır.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

DEHB olan çocuklar dikkatlerini toplamakta çok zorlanırlar. Uzun bir süre tek bir göreve odaklanmak için mücadele ederler. Genellikle kıpır kıpır ve çok gürültü yaparlar. Ayrıca ilgilerini çekmeyen görevlere odaklanmayı sürdürmekte çok zorlanırlar. Genellikle zamanın izini kaybederler ve uzun bir süre görevde kalamazlar. DEHB olan çocuklar genellikle ilgilerini çekmeyen görevlere konsantre olma sorunları yaşarlar. Genellikle düşüncelerini organize etmekte güçlük çekerler ve davranışlarını kontrol edemezler. Genellikle diğer öğrencilerle iyi geçinmekte çok zorlanırlar ve iyi akademik notları sürdürmekte zorlanırlar.

DEHB’li çocuklar genellikle semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmak için farklı tedavi biçimlerine ihtiyaç duyar. Görevlere odaklanmak, davranışlarını kontrol etmek ve görevde kalmak için yardıma ihtiyaçları vardır. DEHB çocuklarına, notlarını yükseltmek ve sınıfta daha iyi işlev görmeleri için genellikle okulda yardım edilmesi gerekir.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), odaklanma, dürtüsel davranışları kontrol etme ve hiperaktivite sorunları ile karakterize ciddi bir zihinsel bozukluktur. DEHB erkekleri kızlardan daha sık etkiler, ancak bu durum herkeste ortaya çıkabilir. DEHB genellikle ilk olarak erken çocukluk döneminde ortaya çıkar ve yetişkinlikte de devam etme eğilimindedir. DEHB için ana tedaviler ilaç ve davranışsal terapidir.

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukların odaklanma, davranış ve öğrenme becerilerini etkileyen bir grup bozukluğu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. DEHB genellikle çocuklarda en az altı ay boyunca aşağıdaki belirtilerden en az altısını sergilediği zaman teşhis edilir. Görevlere odaklanmada güçlük, dürtü kontrolünde sorunlar, görevi sürdürmede güçlük, aşırı aktivite, kolayca dikkati dağılma, saldırgan veya şiddet içeren davranışlar ve sınıfta yıkıcı davranışlar oluşur.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Nasıl?

DEHB genellikle ilaç, davranışsal terapi veya ikisinin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. İlaç tedavisi genellikle çocuğun tedavisine erken başlandığında en iyi sonucu verir. Davranışçı terapi, genellikle çocuğun tedavisine geç başlandığında daha etkilidir, ancak çocuk minimal yıkıcı davranış sergilediğinde başlanırsa daha erken başarılı olabilir. Çocuk artık herhangi bir DEHB belirtisi göstermediğinde genellikle başarılı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tipik olarak DEHB semptomları zamanla yavaş yavaş kaybolacak ve çocuk muhtemelen hayatı boyunca ara sıra bazı küçük semptomlara sahip olmaya devam edecektir.

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukları etkileyen bir zihinsel bozukluktur. DEHB, odaklanma, hiperaktivite ve dürtüsellik ile ilgili problemlerle karakterizedir. Bu semptomlar genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve okul çalışmaları, sosyalleşme ve uyku gibi normal aktiviteleri etkileyebilir. DEHB genellikle yetişkinlikte de devam eder.

DEHB tedavisi genellikle bozukluğun altında yatan nedenlerin düzeltilmesi üzerinde çalışmayı içerir. Bu, davranış sorunları, DEHB ilaçları ve çocuğun çevresiyle ilgili sorunlar gibi DEHB’ye neden olabilecek herhangi bir sorunla ilgilenmeyi içerebilir. Ayrıca duygudurum ve anksiyete bozuklukları gibi eşlik eden durumları tedavi etmek de sıklıkla gereklidir. https://madalyonklinik.com/bolumlerimiz/cocuk-ergen-ve-aile-bolumu/cocuklarda-dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu sitesinden çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda hizmetler alabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın