Çin’de konut fiyatları ağustosta düştü

Çoğu Çin şehrinde ağustos ayında konut fiyatlarında aylık düşüş rapor edilirken, bazı şehirlerde aylık fiyat artışı görüldü.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na (NBS) göre, geçen ay 70 büyük ve orta ölçekli şehirden 17’sinde yeni konut fiyatlarında aylık artışlar rapor edildi.

Bir ay önceki seviyelerle karşılaştırıldığında, dört birinci kademe şehirde (Pekin, Şangay, Guangzhou ve Shenzhen) yeni konut fiyatları Ağustos ayında aylık yüzde 0,2 oranında düşüş gösterdi.

İkinci kademe şehirlerin 31’inde yeni konut fiyatları temmuz ayına göre yüzde 0,2 düşerken, üçüncü kademe şehirlerin 35’inde yeni konut fiyatları yüzde 0,4 düştü.

Geçen yılın ağustos ayıyla karşılaştırıldığında, birinci kademe şehirlerdeki ve ikinci kademe şehirlerdeki yeni ev fiyatları sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 0,3 artarken, üçüncü kademe şehirlerdeki yeni ev fiyatları yüzde 1,4 azaldı.

İkinci el piyasasında konut fiyatları ağustos ayında yıllık bazda düşüş kaydetti. Birinci ve ikinci kademe şehirlerdeki yeniden satış ev fiyatları, bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 3 düşüş kaydetti. Üçüncü kademe şehirlerde ise yüzde 3,5 düşüş kaydedildi.

Çin, ağustos ayı sonlarında emlak sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmek için bir dizi önlemi açıkladı. Bunlar arasında ilk ev kredileri için mevcut ipotek faiz oranlarının düşürülmesi ve ipotek kurallarının hafifletilmesi yer alıyordu. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın