BMGK’nin adaletsiz ve şeffaf olmayan yapısı değişmeli

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “BM Güvenlik Konseyi’nin adaletsiz ve şeffaf olmayan bu yapısı değişmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ‘Dünya Beşten Büyüktür’ çağrısı bu noktada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe karşı güçlü bir itirazdır.” dedi.

İletişim Başkanlığı, Almanya’nın başkenti Berlin’de “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım” başlıklı panel düzenledi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da panele video mesaj yolladı.

Altun, BM’nin temel amacının uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması ve bunun korunması olduğunu belirterek özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde yaşanan büyük insanlık felaketlerinin önlenemediğine, barış ve güvenliğin korunmasında etkili bir rol üstlenilemediğine işaret etti.

Altun, “Geçmişte Bosna-Hersek’te, Ruanda’da, Suriye’de, Kosova’da yaşanan insanlık dramını önlemekte çaresiz kalan örgüt, son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları boyunca da benzer bir çaresizlik örneği sergilemiştir.” dedi.

BM’nin, dünya barışı ve istikrarını tehdit eden olaylar karşısında yeterince etkili ve tutarlı bir rol oynamaktan uzak oluşunun da uluslararası toplumun gözündeki güvenilirliği ve saygınlığını azalttığını söyleyen Altun, şunları kaydetti:

“BM Güvenlik Konseyi’nin adaletsiz ve şeffaf olmayan bu yapısı değişmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ‘Dünya Beşten Büyüktür’ çağrısı bu noktada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe karşı güçlü bir itirazdır. 5 ülkenin kurduğu dünya sisteminin işleyişine, küresel adaletsizliklere karşı bir itirazdır. Bugün, BM’nin çözüm değil çözümsüzlük ürettiği her durum karşısında Sayın Cumhurbaşkanı’mızın BM’nin reformuna yönelik taleplerinin haklılığı ve bunun gerçekleşmesinin gerekliliği daha fazla hissedilmektedir.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın