AB’nin Rusya’ya 5’inci paket yaptırımlarının ayrıntıları belli oldu

AB, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya’ya karşı beşinci paket yaptırımları onayladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden saldırganlığı kapsamında, Avrupa Birliği Konseyi bugün Rusya’ya karşı beşinci bir ekonomik ve bireysel yaptırım paketi uygulamaya karar verdi.

Konseyden yapılan açıklamada, mutabık kalınan paketin, Rus hükümeti ve ekonomisi üzerindeki baskıyı güçlendirmeyi ve Kremlin’in saldırı için kaynaklarını sınırlamayı amaçlayan bir dizi önlem içerdiği belirtildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bu son yaptırımlarIN, Rus silahlı kuvvetlerinin Buça’da ve Rus işgali altındaki diğer yerlerde işlediği zulümlerin ardından kabul edildiğini belirtti.

Borrell, “Yaptırımlarımızın amacı, Rus birliklerinin pervasız, insanlık dışı ve saldırgan davranışlarını durdurmak ve Kremlin’deki karar vericilere, yasadışı saldırganlıklarının ağır bir maliyeti olduğunu açıkça belirtmektir.” dedi.

Yaptırımın detayları

Yaptırım paketine göre AB ülkeleri Ağustos 2022’den itibaren Rusya’dan kömür ve diğer katı fosil yakıtların ithal etmeyecek. Rusya’nın AB’ye kömür ihracatını şu anda yılda 8 milyar euro değerinde olduğu belirtiliyor.

Tarım ve gıda ürünleri, insani yardım ve enerji hariç Rus bandıralı gemiler AB limanlarına demirlemeyecek.

Transit de dahil olmak üzere, herhangi bir Rus ve Belarus karayolu taşımacılığı kuruluşun AB içinde karayoluyla mal taşımayacak. Buğday dahil olmak üzere farmasötik, tıbbi, tarım ve gıda ürünleri gibi bir dizi ürün ve insani amaçlarla karayolu taşımacılığına ise izin verilecek.

Jet yakıtı ve kuantum bilgisayarlar ve gelişmiş yarı iletkenler, son teknoloji elektronikler, yazılımlar, hassas makineler ve ulaşım ekipmanları gibi benzer mallar Rusya’ya ihraç edilmeyecek. Rusya’dan ahşap, çimento, gübre, deniz ürünleri ve likör gibi ürünler ithal edilmeyecek. Bu yasakların ise 15,5 milyar euroya tekabül ettiği belirtildi.

Rus şirketleri, AB üyesi ülkelerdeki kamu ihalelerine katılamayacak.

Konsey ayrıca ürünleri veya teknolojileri Ukrayna saldırısında rol oynayan şirketlere, kilit oligarklara ve iş adamlarına, üst düzey Kremlin yetkililerine, Kremlin’in Rusya’nın Ukrayna’daki savaş saldırganlığına ilişkin anlatısını sistematik olarak yayan şirketlere yaptırım kararı aldı.

Ayrıca, Rus bankacılık sektöründeki pazar payının yüzde 23’ünü temsil eden dört kilit Rus bankasına tam işlem yasağı getirildi . SWIFT’den arındırıldıktan sonra bu bankalar artık varlıklarının dondurulmasına tabi olacak ve böylece AB piyasalarından tamamen kesilecek.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın