Abdülhamid Han Doğu Akdeniz’de ilk seferine çıktı

Dünyanın en iyi 5 gemisinden biri olan Abdülhamid Han’ın 12 bin 200 metre derinlikte sondaj kabiliyeti bulunuyor. Dev geminin ilk görev yeri ise Doğu Akdeniz’de Yörükler-1 kuyusu oldu.

Abdülhamid Han 4 gemilik sondaj filosunun en güçlüsü. Yüksek teknolojiye sahip sondaj gemisinin yüksekliği 112 metre. Toplam 9 kattan oluşan gemi 7’nci nesil.

2 yıl aranın ardından sondaj için seçilen bölge Yörükler-1 Kuyusu oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Önce iki boyutlu araştırmalar yapıyoruz, sonra 3 boyutlu sismik araştırmalar yapıyoruz. Bir yerde bu sismik araştırmalarla aşağının bir tomografisini çekiyoruz. Yani yer altının filmini çekiyoruz. Şimdi önümüzde bir yaklaşık 45-60 gün lük bir süre var. Bu süre içerisinde sondajımızı inşallah tamamlayacağız.” dedi.

Türkiye Doğu Akdeniz’de yıllarca sismik araştırmalar yaptı. Doğal gaz ihtimali bulunan 5 nokta tespit edildi. Gazipaşa’nın 55 kilometre açığı da o noktalardan biri.

Doğu Akdeniz’de son dört yılda 8 kez sondaj yapıldı. Bunların 5’i Türkiye’nin yetki alanındaydı. 3’ü ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin. Karadeniz’deki gazın keşfi, filoyu da bu bölgeye taşıdı. 2 yıl aranın ardından bu kez Abdülhamid Han sondaj yapacak.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın