Zelenski: Ukrayna’nın yüzde 20’si Rusların kontrolünde

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’daki 2 bin 603 yerleşim biriminin Rusların kontrolünde olduğunu söyledi.

Zelenski, Lüksemburg parlamentosuna hitaben çevrimiçi bir konuşma yaptı.

Rus birliklerin, savaşın başından bu yana Ukrayna’da 3 bin 620 yerleşim birimine girdiğini belirten Zelenski, bunlardan 1017 yerin kurtarıldığını söyledi.

Rusya’nın kontrolündeki 2 bin 603 yerleşim birimini geri alacaklarını ifade eden Zelenski, “Bugün itibariyle topraklarımızın yaklaşık yüzde 20’si işgalcilerin kontrolü altında, neredeyse 125 bin kilometrekare. Tüm Benelüks ülkelerinin toplam alanından çok daha büyük.” dedi.

Zelenski, Rusya’nın 8 yıl önce Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattığını ve 2014’ten 24 Şubat 2022’ye kadar saldırganlığın bir sonucu olarak yaklaşık 43 bin kilometrekarelik bir bölgeyi -Kırım, Donetsk ve Luhansk’ın üçte biri- kontrol ettiğini hatırlattı.

Şu anda yaklaşık 300 bin kilometrekarelik Ukrayna topraklarının, mayın ve patlamamış mühimmatla kirletildiğini belirten Zelenski, 12 milyon Ukraynalının ülke içinde yerinden edildiğini ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 milyondan fazla kişinin de yurt dışına çıktığını sözlerine ekledi.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın