Yaşa Göre Oyuncak Seçiminin Önemi

Oyuncak seçimi yaparken bazı ebeveynler sadece kendi düşüncelerine göre hareket ediyorlar. Oysaki oyuncak seçimi çocuğun yaşı gelişim düzeyi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Ayrıca belirli bir yaştan sonra bu seçim çoğunlukla çocuğa bırakılmalıdır. Kendi seçimlerini yapamayacak olanlar için ise gelişigüzel, indirimlere ya da fiyatlara bakarak değil ayını, yaşını ve yapabileceklerini göz önüne alınarak tercihler yapılmalıdır. Yaşa göre oyuncak seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken oldukça önemli detaylar. Bu detaylar ve yaşa göre hangi oyuncakların seçilmesi gerektiği hakkında bilgiler için yazının derinliklerine doğru ilerlemelisiniz.

Oyuncak seçimi nasıl yapılmalı?

Yaşa göre oyuncak seçimi yaparken daha önce belirttiğimiz gibi bebek ise aylık dönemlerini eğer yaşını doldurduysa da sahip olduğu yaşa ve gelişim seviyesine göre seçimler yapmalısınız. Bu nedenle henüz iki yaşında olan bir çocuğa üç yaş ve üzeri oyuncak almak doğru olmaz. Oynarken zorlanmamalı, güvenliğini ve sağlığını tehdit etmemeli, bilinçaltına kötü düşünceler yüklememeli ve ona katkı sağlamayacak olan oyuncaklar seçilmemelidir. Çocuğunuzun sahip olduğu yaşı göz önüne alarak seçim yapmak sizin için en doğru karar olacağı için aşağıdaki başlıklar hâlinde verilmiş olan önerilere göz atabilirsiniz. 

Bir yaşa uygun oyuncak seçimi

Eğer bir yaşından küçük çocuk sahibi iseniz ilgi duyacağı ve gelişimini destekleyecek olan oyuncaklar seçmelisiniz. Bunun için otoys bebeklere özel olan oyuncak çeşitleri sizler için ideal. Kaliteli ve çocuğun gelişim seviyesine uygun oyuncaklar bu gibi firmalarda mevcut. Bebekler daha çok sese ve renklere ilgi gösterdiği için çıngırak, marakas ve renkli toplar gibi tercihler yapabilirsiniz. Bu oyuncakları onları hem eğlendirecek, hem tutma, emekleme ve yürüme gibi sahip olacağı ilk hatıralarında onları destekleyecek hem de gelişimlerine destek olacaktır. Bu nedenle dokunma, duyma ve görme gibi duyu organlarını harekete geçiren oyuncaklar seçmelisiniz.

Bir yaşındaki bebeklerin güvenliği açısından onlar için alınacak oyuncakların kalitesine dikkat edilmeli. Bu nedenle oyuncakların hangi üründen yapıldığı, ne kadar sağlam olduğu ve gelişimlerine katkıda bulunup bulunmadığı sorularının yanıtlarını olumlu bir şekilde aldığınızdan emin olmalısınız. Oyuncakları devamlı olarak ağızlarına götürmeye çalışacakları içi temiz olmalarına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra boyutları da oldukça önemli. Küçük parçalar ve yerinden çıkabilen malzemeleri tercih etmemelisiniz.

Yürümesini destekleyecek itmeli, adım atmaya destek veren ve bir yandan da eğitici olan oyuncaklar bir yaş için en ideal seçimlerdir. 

İki yaşa uygun oyuncak seçimi

Bul tak oyuncaklarının zamanı geldi demektir. Bu yaşlarda çocuklar bir bütün oyuncakları parçalara ayırmayı ve tekrar birleştirmeyi çok severler. Üstelik bu oyunlar onlar için oldukça faydalıdır. Bu gibi bul tak oyuncakları için https://www.otoys.com.tr/ gibi kaliteli bir firma tercih edebilirsiniz. Evden çıkmadan bebeğinizle daha fazla zaman geçirip oyuncağın kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz.

Erkek çocuklar için oyuncak arabalar ve robotlar, kız çocuklar için de oyuncak bebekler bu dönemde cazip gelmeye başlar. Siz cinsiyet ayrımı yapmadan dilediğini seçmesine yardımcı olun. İleride ev işlerinde yardım eden erkek çocuklar ve makineleri kullanma konusunda oldukça uzman olan kız çocuklar yetiştirmek için bu ayrımı yapmamak gerekli.

Ebeveynleri taklit etmeye başlayan çocuklar için mesleklerinizin minyatür hâlini sattın alabilirsiniz. Doktor oyuncak setleri, veterinerliğe özenme için pelüş ya da plastikten yapılmış olan hayvan türleri, tamirci babaları örnek alanlar içinde tamirci setlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca müzik aletleri, mutfak setleri ve bahçe için kova ve kürek gibi zararsız oyuncaklar öğrenmelerine katkıda bulunabilir. 

Bahçe ile uğraşıp ona ince motor gelişimi için katkıda bulunurken bir yandan da eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Ne de olsa çocuklar toprak ve çamur ile oynamaya bayılırlar.

Üç yaşa uygun oyuncak seçimi 

Motor gelişimleri hızlıca artan yetenekli çocuklarımız için oyun hamurları zamanı gelmiş bile. Son zamanlarda bu konuda üretilmiş oldukça güzel oyuncaklar var. Oyun Hamur setleri sadece birkaç renk ve parçadan oluşurken şimdilerde yüzlerce seçenek var.

Mutfak konularına meraklılar için dondurma, waffle ve bunun gibi mutfak konularını içeren hamur setleri ve trafik ve araba konularına meraklı olanlar için de yol yapım malzemeleri içeren hamur setleri var. Bu nedenle hamur oynamayı tercih etmeyen çocuklar için ilgi çekici seçenekler bulmak hiç de zor değil. 

Üç yaşından itibaren çocukların kişilikleri gelişmeye başlar. Sizi ve çevresindekileri taklit etmeye başlar. Bu nedenle izlediği çizgi filmler ve ona okuduğunuz hikâye kitapları oldukça önemlidir. Bu dönemde çocuğa alınacak olan oyuncakların önemi de oldukça büyüktür. Onu ne kadar çok farklı kaynaktan besleyip büyütürseniz o kadar zengin bir kişiliğe sahip olmuş olur. Bu nedenle renkleri ve sayıları öğrenme, evcilik, doktorculuk ve bunun gibi oyunların oynama zamanı gelmiş demektir. Bunlar dışında bisiklete binmeyi ve top oynamayı da öğrenebilirler.

Okul çağındaki çocuklar için uygun oyuncak seçimi

Oyun zamanlarını en aktif ve geniş olduğu dönem okul çağı dönemidir. Arkadaşlar ile oynamak, maketleri birleştirmek ve resim yapmak için tam zamanı! Bilgisayar, telefon ve tablet gibi araçlarla ilgilenecekleri için dikkatli olmalı ve sınır koymalısınız. Aksi hâlde birçok zararı olabilir. Bu gibi araçları en iyi şekilde kullanarak yarara da çevirmek mümkün. Bunun için eğitime yönelik programlar tercih edebilirsiniz. Günde en fazla iki saat bilgisayarda vakit geçirmesine izin vermelisiniz.

Oyuncaklar çocuklar için sadece eğlendirici ya da eğitici nitelikli eşyalar değildir. Onları iletişim konusunda da güçlendirirler. Çocuğunuz oyun onarken onu gözlemleyin ve oyuncaklarına nasıl davrandığını iyice izleyin. Bu sosyal iletişim için oldukça önemli bir konudur. 

Grup oyunlarına katılmayan, oyuncaklarını kıran, parçalayan ya da onlara vuran çocukların sahip olduğu problemler olabilir. Bu nedenle ona yardımcı olmalı ve oyunlarına katılıp oyuncaklarına nasıl davranması gerektiğini anlatmalısınız. 

Bir yaşından küçük çocuklar için hangi oyuncaklar alınabilir?

Bilinçli şekilde seçilip alınan oyuncaklar bebeklerin zeka gelişimine katkıda bulunuyorlar. Bu nedenle seçimlerinizi doğru yapmalısınız. Otoys oyuncak sitesi bu seçimler konusunda size destek olabilir. Kaliteli ve eğitici oyuncaklar için iyi bir firma tercih ettiğinizden de emin olmalısınız. Ayrıca aşağıdaki yazılanlara da göz atabilirsiniz.

            •          Duyu organlarını uyaran renkli, ışıklı ve sesli oyuncaklar tercih etmelisiniz.

            •          Çıngırak dişlikler gelişime yardımcı olan oyuncakları asla küçümsemeyin.

            •          Eli ile kavrayabileceği ve ısırdığında kopmayan oyuncaklar olmalı.

            •          Banyo yaparken eğlenmesi ve öğrenmesi için Banyo Oyuncuklarını tercih edebilirsiniz.

            •          Şekilli oyuncakları seçmeye çalışın.

            •          Tüylü oyuncaklar oldukça tehlikelidir. Bu nedenle tüylü olmadığından emin olun.

            •          İç içe geçen oyuncaklar beyin gelişimi için oldukça faydalıdır. Bul tak gibi oyuncakları mutlaka oynaması için almalısınız.

Daha önce belirttiğimiz gibi yukarıdaki listeye ve yazmış olduklarımıza göz atarak doğru seçimler yapabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın