Türkiye’den Türk azınlığın “dini lider seçme hakkına” engel olan Yunanistan’a tepki

Dışişleri Bakanlığı, Türk azınlığa uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınan kendi dini liderlerini seçme hakkına engel olan Yunanistan’a tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Yunanistan’dan, Batı Trakya Türk Azınlığının Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınan kendi dini liderlerini seçme hakkına saygı göstermesini ve bu bağlamdaki baskılarını sonlandırmasını bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda ayrıca Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun açıklamasına da yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İskeçe’de Müftü seçimi tarihinin açıklanmasının hemen ertesinde vatandaşı olduğumuz ülkenin devlet mekanizması bize karşı harekete geçmiştir.

İskeçeli siyasetçi, Türk azınlık mensuplarının özellikle hedef alındığı da açıkça görülmüştür.

Batı Trakya Türk Azınlığı Müftüsünü seçmekten ve Müftülerine sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyecektir.

İç siyaset sahnesinde üzerimizden oynanmak istenen bu kirli oyunların bizi ve toplumumuzu yıldırması mümkün değildir. Tam aksine bu kirli oyunlar halkımızın azim ve gayretini daha da arttıracaktır.

Azınlığımızı kimliğine, dinine, Müftüsüne ve gasp edilen bütün haklarına sahip çıkmak üzere 9 Eylül Cuma günü İskeçe’de camileri doldurmaya bir kez daha davet ediyoruz.

Öte yandan bu seçim sürecinin başlamasıyla beraber hem Türkiye’de, hem de Yunanistan’da kimin kimlerle yol yürüdüğü de net olarak ortaya çıkmıştır.

Azınlığımızın beklentilerine ve hukuka aykırı yeni Müftülük Yasasının kabul edilmesine dün tek laf dahi edemeyenler, bugün halkımızın beklentilerine uygun şekilde gerçekleştirilecek Müftü seçimleriyle ilgili ahkâm kesmektedirler. Bu durumu halkımızın en iyi şekilde takdir edeceğine olan inancımız tamdır.

Diğer taraftan destek açıklaması yapar gibi görünen, hedef saptırmaya çalışan adeta timsah gözyaşı döken siyasetçilerimiz de mevcuttur. Bunları da toplum nezdinde hiçbir hükümleri bulunmamaktadır.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın