SİHA’ların ‘gözüne’ yerli ve milli dokunuş

Türkiye’nin gurur kaynağı SİHA’lar bu yıl da kritik değişimlerden geçecek.

ASELSAN’ın CATS dışında 2 farklı projeyi daha başlatacak olmasını değerlendiren uzmanlar, bu sistemlerin dünyadaki en üst düzey rakipleriyle rekabet edebileceği görüşünde.

Son yıllarda savunma sanayii sektöründe Türkiye’nin başarısı konuşulurken yerli ve milli SİHA’lar hiç şüphesiz ilk sırada yer alıyor. Bu durum SİHA’ların sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin yanı sıra harekat ortamlarında ilk kez denenen konseptleri de eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesiyle doğrudan alakalı.

Ankara’nın yeri geldiğinde SİHA’ları birer ‘oyun değiştirici’ olarak kullanabilmesi sahadaki dengeleri Türkiye lehine çevirse de bu durumdan memnun kalmayan kimi ülkeler vakit kaybetmeden ‘ambargo’ kartını oynadı.

O dönem en çok konuşulan konulardan biri de SİHA’ların üzerinde takılı olan optik görüntüleyiciler oldu. Yaşanan baskılar ve sıkıntıların ardından bu alandaki yerli ve milli hamlesini hayata geçiren Türkiye ilk olarak ASELSAN CATS ile görücüye çıktı. ASELSAN CATS yüklü SİHA’lar görevlerine devam ederken, bu kamera sisteminden daha iyilerinin üretilmesi için de kollar sıvandı.

Savunma Sanayii Başkanlığının geçtiğimiz günlerde yaptığı 2020 değerlendirmesi ve 2021’e dair projeksiyonda dikkati en çok çeken maddelerden biri de ASELFLIR 500 ve ASELFLIR 600 projeleri oldu.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile hem ASELSAN CATS’i hem de yeni açıklanan görüntüleme projelerini konuştuk.

İnsansız hava araçlarının üzerine kurulu olduğu en temel kabiliyeti ‘istihbarat-keşif-gözetleme’ olarak tanımlayan Doğan, bu kabiliyetin tek bir yapı üzerine kurulmadığının altını çizdi.

Yine de bu görüntüleme sistemlerini ‘Aslan payı onların’ cümlesiyle anlatan Doğan’a göre bu sistemler olmadan adeta ‘kör’ oluyorsunuz ve hem sizin hem de ilgili diğer unsurların “durumsal farkındalık” kabiliyeti minimuma iniyor.

Kadir Doğan, görüntüleme sistemlerinin son derece önemli bir alt sistem olduğunun altını çizerek, “Farklı sebepler nedeniyle görüntüleme alt yapısını maalesef yurt dışından temin ediyorduk. Herkesin bildiği üzere Türkiye’nin özellikle askeri bazı adımlarının ardından başta Kanada ve ABD’li şirketler olmak üzere örtülü ve açık ambargolara maruz kaldık. ASELSAN CATS ile ilk kez bu ürünler yerlileştirilmiş oldu. ASELSAN CATS çok kritik bir teknolojide kabiliyet kazanmamızı sağlayacak bir adımın ismi oldu aynı zamanda” bilgisini paylaştı.

Bu Haberi Paylaşın