Rusya Dışişleri Bakanlığından “Transdinyester” açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moldova’daki ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin sakinlerinin korunmasının öncelikli olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moldova’daki ayrılıkçı Transdinyester bölgesi ile ilgiili olarak yaptığı açıklamada, “Transdinyester sakinlerinin çıkarlarının korunması, (Rusya’nın) önceliklerden biri. Gelen tüm talepler, ilgili Rus kurumlar tarafından dikkatle değerlendiriliyor” ifadeleri kullanıldı.

Tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Moldova’nın Transdinyester bölgesi, bugün Rusya’dan koruma talep etmişti.

Kararda, Moldova yönetiminin son dönemde bölgeye yönelik baskısını artırdığı ve Transdinyester’de yaşayan yaklaşık 220 bin Rus vatandaşının korunması istenmişti.

Moldova’nın 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Dinyester Nehri’nin doğu kıyısındaki Transdinyester, Rusya’nın desteğiyle tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 1992’de ateşkesle son bulmuştu.

Moldova ile Transdinyester arasında 1993’te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde çözüm görüşmeleri başlamıştı. AGİT bünyesinde 5+2 formatında yapılan müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmayan Transdinyester’in kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın