ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleştirdiği resmi temaslarda uluslararası gündeme ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Slovakya Başbakanı Robert Fico ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rubio, özellikle Suriye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmeleriyle öne çıktı. Rubio, sahadaki ilerlemenin beklentiler doğrultusunda ilerlediğini belirterek “Suriye’deki gidişattan memnunuz, bu sürecin devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ABD’li bakan, Suriye’deki durumun kolay bir süreç olmadığını vurguladı. Bölgedeki gelişmelerin inişli çıkışlı olmasının normal olduğunu dile getiren Rubio, diplomatik ve siyasi sürecin zaman alacağını ancak genel gidişatın olumlu yönde olduğunu söyledi. Açıklamalar, Washington yönetiminin bölge politikasında mevcut stratejiyi sürdürme eğiliminde olduğunu gösteren önemli bir sinyal olarak yorumlandı.
Rubio’nun gündeminde İran da vardı. Tahran yönetimiyle yapılan anlaşma girişimlerinin geçmişte başarıya ulaşamadığını belirten ABD’li bakan, Washington’un yeniden diplomatik çözüm arayışını denemeye hazır olduğunu söyledi. İran yönetiminin karar alma mekanizmasının ideolojik temellere dayandığını ifade eden Rubio, bunun müzakereleri karmaşık hale getirdiğini vurguladı.
Son dönemde uluslararası basında yer alan “ABD NATO’dan çekilebilir” iddialarına da değinen Rubio, ittifaktan ayrılma gibi bir planın söz konusu olmadığını belirtti. ABD’nin sadece askeri birliklerini farklı ülkeler arasında yeniden konumlandırdığını söyleyen Rubio, bunun NATO operasyonlarında olağan bir uygulama olduğunu ifade etti.
Toplantıda söz alan Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna savaşına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Fico, çatışmanın askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini belirterek Rusya ile diyalog kurulması gerektiğini söyledi. Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine de değinen Fico, adaylık için gerekli kriterlerin eksiksiz karşılanması gerektiğini ifade etti.
Slovak lider ayrıca Batı Balkan ülkelerinin üyelik hazırlığı açısından Ukrayna’dan çok daha ileri seviyede olduğunu savundu. Bu değerlendirme, Avrupa Birliği genişleme politikası tartışmalarının yeniden gündeme gelebileceği yorumlarına neden oldu.
Analistler, Rubio’nun açıklamalarının üç temel mesaj içerdiğini belirtiyor:
ABD, Suriye politikasında mevcut stratejisini sürdürecek
İran’la diplomasi kapısı tamamen kapanmış değil
NATO ittifakı konusunda geri adım yok
Bu mesajların, Washington’un küresel güvenlik politikalarında istikrar ve süreklilik vurgusu yaptığını gösterdiği değerlendiriliyor.
| Konu | Açıklama Özeti |
|---|---|
| Suriye | Gidişat olumlu, süreç devam etmeli |
| İran | Diplomasi zor ama denenebilir |
| NATO | ABD ittifaktan ayrılmıyor |
| Ukrayna | Askeri çözüm mümkün değil (Fico) |
| AB Üyeliği | Ukrayna kriterleri karşılamalı |
Bratislava’daki görüşme, ABD ile Avrupa ülkeleri arasındaki diplomatik temasların hızlandığını gösteren son örneklerden biri olarak görülüyor. Özellikle Ukrayna savaşı, Orta Doğu dengeleri ve NATO’nun geleceği gibi başlıkların aynı toplantıda ele alınması, uluslararası sistemde çok katmanlı bir diplomasi dönemine girildiğini ortaya koyuyor.
1
Tuvalet Sonrası El Yıkama Oranları Açıklandı: Türkiye Avrupa’da İkinci Sırada
5480 kez okundu
2
Kurtuba yakınlarında iki tren raydan çıktı, 10 ölü, 25 yaralı
4792 kez okundu
3
Türkiye’den Suriye’deki “Ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması”na destek mesajı
4704 kez okundu
4
İki İsrail Büyükelçiliği çalışanı öldürüldü
4689 kez okundu
5
Gazze’de her şey en ağır haliyle devam ediyor
4372 kez okundu