Okullar kapandı, çocuklar nasıl kontrol edilmeli?

Türkiye’de anne babalar günde ortalama 6,6 kez çocuklarını kontrol etme ihtiyacı hissediyor. Sadece annelere baktığımızda bu rakam 7’ye çıkıyor. Dünya ortalaması ise 4,8.

Çocuklarını risklerden uzak tutmaya çalışan ebeveynler bazen fazla kontrolcü olabiliyor ve bu da özellikle ergenlik döneminde çocukla anne baba arasında özgürlük ve kontrol çatışmalarına yol açabiliyor. Okul servislerinde unutulan çocuklar, sokak ve parklardaki kaybolma olayları, ev içi kazalar, akran zorbalığı ve daha başka pek çok tedirgin edici olay doğal olarak anne babaları korkutuyor. Ebeveynlerin çocuklarını risklerden koruma isteği kimi zaman istenmeyen sonuçlara da neden oluyor.

Aşırı kontrolcü anne babaları ifade etmek için kullanılan ‘helikopter ebeveyn’lik, hem anne babaların hem de çocukların özgürlüğünü kısıtlayan bir kavram. Ebeveynler, sorumluluk hissiyle çocuklarının nerede olduğunu doğal olarak bilmek istiyor. Çocukların farklı sosyal etkinliklere yönlendirilmesi, eğitici kurslara gönderilmesi, dijital bağımlılıktan kurtulmasını sağlama gibi durumlar çocuğun geleceği açısından önemli faaliyetler olacaktır.

Bu sayede aile ilişkilerinde de hatırı sayılır bir iyileştirme sağlanmasına katkıda bulunulmaş olacaktır.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın