Modelistlik ve Stilistlik Eğitimleri Alanlar Nerelerde Çalışabilir?

Modelist ve stilist eğitimleri alan kişiler tekstil alanında birçok iş imkânı yakalamaktadır. Peki modelistlik ve stilistlik eğitimleri alanlar nerelerde çalışabilir? sorusuna cevap verecek olursak; iş imkânı çok fazla olan tekstil sektöründe modelist ve stilist adayları rahatlıkla iş imkânı yakalamaktadır.

 

Bu anlamda modelist ve stilistlik alanında kendini geliştirebilen ve sektör hakkında tüm bilgilere ulaşarak kendini geliştirebilen herkes rahatlıkla çalışabilir. Tekstil sektörü çok yönlü ve tüketici tarafından çok tercih edilen bir sektördür. Bu anlamda iş bulamama gibi bir şey söz konusu olamaz, yeter ki kendinizi geliştirerek uzman olmanız gerekmektedir.

 

Modelistlik ve stilistlik eğitimi veren kurslar sayesinde birçok kişi tekstil alanında kendini geliştirerek iş imkânı yakalayarak ekonomik anlamda yükseltmiştir. Modelistlik ve stilistlik kursları son derece öğretici ve bilgi verici kurslardır. Aldığınız bilgileri uygulamalı derslerde pekiştirerek kendinizi pratiklik alanında geliştirebilirsiniz.

 

Modelist Olmanın Şartları Nelerdir?

 

Modelistler; tekstil alanında elde edeceğiniz kıyafetlerin tüm ölçü tablolarını çıkarak seri üretime geçmesini sağlayan bir meslek türüdür. Modelistlik mesleğine yeni başlayacak ya da başlamak için adım atmak isteyen kişiler modelist olmanın şartları nelerdir sorusu çok merak edilmektedir. Biz de sizler için yaptığımız araştırmaları derleyerek modelist olmanın şartlarını sırasıyla maddeler halinde yanıtlayacağız. Peki modelist kimdir ve modelist olma şartları nelerdir gelin inceleyelim.

 

  • Modelistler, tüm vücut proporsiyonları hakkında detaylı bilgisi olması gerekmektedir.
  • Modelistlerin dikkat özelliği yüksek olması gerekmektedir.
  • Matematiksel ve geometrik genel bilgileri olması gerekmektedir.
  • Stilistlerin hazırladığı tasarımları gördüğü an tüm detaylarını algılayabilme özelliğine sahip olması gerekmektedir.
  • Hazırladığı kalıplar sonrasında manken üzerine geçirildiğinde tüm sıkıntıları görerek kusurları tamir etme özelliğine sahip olması gerekmektedir.
  • Kalıpları kusursuz hale getirerek seri üretime başlatılması için talimat verme yetkisine sahip olmalıdır.

 

 

Tekstil Sektöründe Modelistlerin Önemi Nedir?

 

Modelistlik, stilistin tasarladığı çizimler üzerinden çalışarak ve bilgi sahibi olarak giysinin şekil ve oranı hakkında yorum yapmaktadır. Bir düşünce ya da fikri kendi gözünde tasarlayarak üç boyutlu şekilde hayal etmektedir. Modelistlerin beceri yetisi fazla bir şekilde tasarımcı tarafından çizilen tasarım üzerinden çalışarak, o giysinin proporsiyonu ve ölçülerinin doğru bir şekilde yorumlamasını sağlamaktadır.

 

Tekstil sektöründe modelistlerin önemi nedir? Tekstil sektöründe modelistlerin önemi çok büyüktür. Bu anlamda modelistler kalıpları hazırlamakta ve seri üretime geçmesini sağlamakta yardımcı olan kişilerdir. Tasarımcılar tarafından belirlenmiş kıyafetlerin seri üretime geçmesini ve kişilerin üzerine tam ölçülerde oturmasını sağlamak ve kalıpları oluşmak modelistlerin görevidir. Dolayısıyla tekstil sektöründe modelistlerin önemi çoktur. Kıyafetin kalıplarını ve kullanılacak malzemenin türünü tespit ederek, örnek dikimin yapılmasını sağlamaktadır.

 

 

Modelistlik Kaça Ayrılır?

 

Modelistlik kaça ayrılır? Modelistlik toplamda ikiye ayrılmaktadır. Bunların isimleri pratik ve bilgisayarlı modelistliktir. Bilgisayarlı olan modelistlik türü birçok tekstil işletmesinin kullandığı bir türdür. Bir kıyafet binlerce kez üretileceği için kumaş israfını önlemek adına bu bilgisayarlı modelistlik kullanılmaktadır. Seri üretim esnasında bilgisayar tarafından yapılan model çıkarma ve kesme işlemini kusursuz bir şekilde yapmaktadır.

 

Yapılan hataları en aza indirgemek için kullanılan bilgisayarlı modelistlik kumaş israfının ve hataların önüne geçmektedir. Pratik olan modelistlik ise daha önce bir kıyafetin çıkarılan modelinin üzerinden tekrar çıkarmaktır. Bunun için iki alet gerekmektedir. Bunlar; iğneli rulet ve el aleti ismi verilmektedir. Bir masa üzerinde kumaş gerilerek tüm ölçü ve modeli alınarak kalıplar oluşturulur.

 

Modelistler Hangi Bilgilere Sahip Olmalıdır?

 

Modelist olmak isteyenler ve bu alanda kendini günden güne geliştirerek daha iyi yerlere gelmek isteyenler öncesinde birçok araştırma yapmaktadır. Araştırma yapan kişilerin en çok merak ettikleri soruları sizlere açıklamaktayız. Modelistler hangi bilgilere sahip olmalıdır? Modelistler öncelikli olarak tüm insan vücutlarının proporsiyonları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Modelistlik mesleğine ait araç gereçlerin kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır.

 

Stilistler ile ortak çalışma alanları olduğu için alışkın olmaları gerekmektedir. Modelistlerin öğrenecekleri bilgilerin sonsuz olması sebebiyle öğrenmeye açık ve bilgi anlamında doyumsuz olması gerekmektedir. Şablon oluşma ve kalıp çıkarma işlemlerini hızlı ve neredeyse kusursuz bir şekilde çıkarmaları gerekmektedir. Kalıp çıkarma işlemi modelistler için çok önemli bir işlemdir. Bunu nedeni ise çıkarılan kalıpların seri üretim olduğu için bir yanlışlık var ise bütün malların heba olması demektir.

Daha detaylı bilgi için sosyola.com adresiniz ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu Haberi Paylaşın