Kurumlar vergisi nedir?

Çoğu işletme vergi ödemek zorundadır. Farklı gelir türleri için farklı vergiler alınmaktadır. Bu, yapılan işin miktarına ve gelir kaynağına bağlıdır. Kurumlar vergisi, kuruluşlara veya işletmelere uygulanan bir vergi türüdür. Her şirket ve kurum, kurumlar vergisi ödemekle yükümlüdür. Kurumlar vergisi, bir mali yıl boyunca şirket veya kuruluşların kazançları üzerinden belirli bir oranda alınan bir vergi türüdür. Bazı şirket veya kurumlar vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu şirket veya kurumların tüzel kişiliği vardır, yani mal sahibi olabilirler, dava açabilirler ve dava açabilirler ve sözleşmeler yapabilirler. Sermaye şirketleri, şirket olarak kabul edilir ve bu nedenle kurumlar vergisine tabidirler. Şahıs şirketleri kurumlar vergisinden muaftır.

Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?

Kurumlar vergisini hesaplamak için bir kuruluşun gelir ve giderleri toplam varlıklarına bölünür. Daha sonra bu miktara göre bir vergi belirlenir. Kurumlar vergisi, bir şirketin net geliri üzerinden alınan bir vergidir. Bu vergi, bir mali yıl içinde vergiye tabi geliri olan şirket veya kurumlar tarafından ödenir.

Kurumlar vergisinin temel amaçları nelerdir?

Kurumlar vergisinin konusu, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun birinci maddesinde sayılan kurumların elde ettikleri kazançlardır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre bu kuruluşlar şunlardır:

  • Sermayeli şirketler (anonim şirketler, limited şirketler, limited ortaklıklar)
  • Kooperatifler
  • İktisadi kamu kurumları
  • Dernek veya vakıflara üye olan iktisadi işletmeler (sendikalar dernek, topluluklar vakıf sayılır)
  • İş ortaklıkları

Kurumlar vergisi oranları nedir?

Resmi Gazete, her yıl kurumlar vergisi oranlarını yayınlamaktadır. Kurumlar Vergisi, 20 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak %23 oranında uygulandı. Kurumların bir mali yıldaki net kazançlarının yüzde 23’ü oranında kurumlar vergisi ödemesi zorunludur.

Önceki yıllar, kurumlar vergisi oranlarının büyük ölçüde değişebileceğini göstermiştir. Bir sonraki kurumlar vergisi oranları 2021 ve 2022’de açıklanacak. 2021’de açıklanan kurumlar vergisi yüzde 25 olarak belirlenecek. 2022’de şirketler, kurumlar vergisinde 2021’e göre yüzde 2 daha az ödeyecek.

Bu içerik muhasebe programı ve ERP programı üreticisi Comport tarafından hazırlanmıştır.

Bu Haberi Paylaşın