İkinci El Araba Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Ülkemizde ikinci el araba piyasası geçmişten günümüze kadar her daim hareketli olmuştur. Fiyatlarda zaman zaman düşüş yaşansa da ikinci el araba fiyatlarının genellikle bir artış eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2020 yılının başından itibaren hızlı bir şekilde artmaya başlayan ikinci el araç fiyatları pandemi ile beraber neredeyse tarihte görülmemiş bir hızla yükselmiştir. Fakat bu fiyat artışları dahi ikinci el arabalara olan ilgiyi azaltmamış; hatta pandemi döneminde kişisel araç sahibi olmanın avantajlarının farkına varan insanlar, ikinci el araçlara daha fazla yönelmiştir. İkinci el arabaların bu kadar fazla rağbet görmesinde elbette uygun kredi faizleri de etkili olmuştur.

İkinci el araba fiyatları ile ilgili genel bir değerlendirme yaptıktan sonra, aynı marka ve model araçlarda fiyatların neden çok değişken olduğuna da değinmekte fayda vardır. Aynı yılda üretilen aynı model araçların fiyatlarının birbirinden çok farklı olduğunu; arada %100’e varan farkların olduğunu görebiliriz. Bunda bazı geçerli sebeplerin olduğunu söyleyelim öncelikle. Aradaki fiyat farkının aslında çok makul olduğunu gösteren nedenleri de şöyle sıralayabiliriz;

Aradığınız Araba İçin En Önemli Bilgiler Burada

• Araçların farklı paketlerde üretilmiş olması; örneğin 2004 model bir Renault Megane 1.5 dCi aracında Authentique ile Dynamic paket arasında çok fazla fark bulunmaktadır. Dynamic paketin sahip olduğu özellikler, fiyatını da doğrudan yükseltmektedir.
• İlgilenilen ikinci el arabanın hasar kaydı; bazı araçlar sadece hasar kaydı olmasından ötürü çok daha düşük fiyatlara satılmaktadır. Hatta ağır ya da part kayıtlı araçlar, dışarıdan bakıldığında sorunsuz görünse ve motor ve yürüyen aksamında sorun olmasa dahi maalesef ikinci el piyasası düşük olarak kabul edilmektedir.
• Aracın kilometre durumu; benzinli ya da dizel olması farketmeksizin (fakat dizel araçlarda bu durum daha belirgindir) ikinci el arabalar, kilometre yükseldikçe zamanla değer kaybetmektedir. Bu nedenle, bazı ikinci el araba sahipleri, araçlarına komple motor rektefeye işlemi yaptırdıktan sonra satmayı düşünmektedir.
• Aracın satıldığı şehir; bazı ikinci el arabalar, belirli bölgelerde veya şehirlerde daha fazla talep görmektedir. Bu durumda, o şehirden ikinci el araba satın alınmak istendiğinde, eğer ikinci el piyasası hareketli olan bir araba seçilirse fiyatlar da yükselecektir.

Araç Alırken ve Satarken Güveneceğiniz Tek Adres

Peki aradığınız arabanın piyasa fiyatını nasıl ögreneceksiniz. İşte burda ikinci el araba siteleri devreye giriyor. ikincielotoaraba.com size istediğiniz sehirde istediğiniz markada arabayı sahibinden bulma imkanı sağlıyor. Tabiki tek bir yere bakarak son kararı vermemelisiniz.

Bu Haberi Paylaşın