CNC Dik İşleme Merkezi Nedir?

Katı bir bloktan kesici takımlar yardımıyla malzeme çıkartılmasına CNC dik işlemedenir. Tamamen bir bilgisayar kontrolü ile gerçekleştirilen bu işlem CAD modeline bağlıdır. Hassas yüzeylerden, mükemmel yüzey özelliklerine sahip parçalar elde etmek CNC tezgahı ile çok kolaydır. Kabiliyeti çok fazla olan, bağlanan iş parçası üzerinde çok fazla ve çok ince işlem gerçekleştirme yeteneklerine sahip olup, temel adı CNC freze tezgahıdır.

CNC Tezgahına Neden İhtiyaç Duyulur?

Her geçen gün gelişen teknoloji ile makinalar ve parçalar daha karmaşık hale gelmiştir. İnsan eline göre daha hassas olan bu makine çok ince ve çok hassas işleri kolaylıkla yapabiliyor. Günümüzde insan gücünün gerektirdiği seri üretimler tercih edilmemektedir.

Klasik tezgahlardaki insan gücüne ve hızına bağlı olarak çok daha hızlı ve hassas iş çıkarabilen CNC makine insanlar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir. Klasik tezgahta insan gücüne ve hızına bağlı olarak seri üretim pek mümkün olmuyor, bu nedenle insan işçiler yerine CNC tezgahları tercih edilmektedir.

CNC İşleme Merkezinin Avantajları Nelerdir?

Birçok avantaja sahip olan bu tezgahların en büyük avantajı zaman kaybı yaşatmamasıdır. Tezgah ayarlama, ölçü, kontrol, manuel ayar gibi birçok ayarın bu tezgahlarda çok daha hızlı bir şekilde yapılmaktadır. İnsan gücüne gerek duyulmadan hızlı ve seri üretime olanak sağlayan CNC tezgahları başında kalifiye elemana ihtiyaç duyulmaz. Bilgisayar tabanlı olan bu tezgahlar girilen kodlamalar ile işi hızlı ve hassas bir şekilde yapabiliyor.

CNC İşleme Merkezinin Dezavantajları Nelerdir?

Akla ilk gelen dezavantajlardan biri olan fiyat konusunda maliyetlidir. CNC işleme merkezi fiyatları modele ve özelliklere göre farklılık göstermektedir. İlk yatırımlarda bir hayli fazla olan maliyeti daha sonra kâra dönüşmektedir. Düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gereken tezgahlar, bakımları yapılmadığı takdirde ciddi sorunlar çıkarabilir.

CNC Dik İşleme Merkezi Ne İşe Yarar?

Birçok alanda kullanılabilen CNC tezgahları genelde hassas ve ince işlerde kullanılmaktadır. CNC tezgahı delik delme, delik büyütme, frezeleme, diş açma, rayba çekme, kılavuz, elle çizilen formların işlenmesi, hassas ve ayrıntılı frezeleme, havuz boşaltma gibi hassas ve ince işlerde kullanılmaktadır. Tüm işlemlerin bilgisayar tarafında kontrol edilerek yapılması üretici için büyük önem taşımaktadır. Bu teknoloji ile yapılan operatör hatalarının en aza indirilmesi ürün ve üretici için çok önemlidir.

CNC Dik İşleme Merkezi Nerelerde Kullanılır?

Küçük ve derin delikler konusunda çok iyi olan CNC tezgahları aynı zamanda kullanılan materyalde pürüzsüz yüzeyler yaratarak üreticinin işini bir hayli kolaylaştırmaktadır. CNC dik işleme merkezlerinde yapılan işlemler ne kadar zorlu olursa olsun başarılı sonuç alınabilir. Elektronik ve elektrikte kullanılan parçaların bile kesimini yapabilir.

CNC Freze Tezgahlarında Kullanılan Kod Örnekleri

Operatörler her ne kadar işe elini sürmese de kullandığı kodlar sayesinde işlem gerçekleştirip doğru ve seri üretim yapabilirler. Hem zamandan tasarruf sağlayıp hem de hazır olan örnekler sayesinde doğru işlem yapılabilir. Bazı CNC freze tezgahı kod örnekleri şöyledir;

G00: Hızlı hareket.

G01: Doğrusal ilerleme, Kesme ilerlemesi.

G02: Saat yönünde dairesel hareket.

G03: Saat yönünün tam aksine doğru dairesel hareket.

G04: Geçici durma.

G15-G16: Dik işlem merkezinde polar koordinat sistemi.

G17 XY: Düzlemini seç.

G18: ZX Düzlemini seç.

G19: YZ Düzlemini seç.

G20: INCH ölçü sistemine geç.

Operatörler yukarıda bulunan örnek kodlar sayesinde tezgaha müdahale edip doğru ve seri üretim yapabilirler. Bu da hem üreticiyi hem de alıcıyı memnun eder.

CNC dik işleme merkezi yukarıda da anlatıldığı gibi birçok alanda kusursuz işler çıkarabilir. CNC freze tezgahları fiyatları sabit olmayıp tezgah özelliklerine ve tezgaha göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca tezgah opsiyonlarına göre de fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Teknoloji sayesinde hayatımızı kolaylaştıran bu makinalar sayesinde el işçiliğine ve kafiye bir işçiye gerek duymadan hızlı ve kusursuz üretimler yapılabilir.

Bu Haberi Paylaşın