Otomotiv endüstrisinin gelişimini gözler önüne seren yarışlar, saatte 300 kilometre hızlara çıkan pilotların limitleri zorlaması ile heyecan yaratırken, takımların yüz milyonları aşan bütçeleri ve yaratılan ekonomik büyüklük ile de dikkat çekiyor.
Formula 1’de yarışan takımların yıllık harcama tutarı 2 milyar doları buluyor.
10 takım ve 20 pilotun piste çıktığı kentler ise yarış zamanı dev gelirler elde ediyor.
Rakamlar, Formula 1’in sadece bir spor değil, aslında dev bir endüstri olduğunu bizlere gösteriyor.
Formula 1’in İstanbul’a geri dönmesi için büyük emek harcayan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, pandemi şartlarında bile yarışların İstanbul’a 100 milyon dolarlık katkı sağlayacağını belirtiyor.
Yarışlar seyircisiz olsa bile 4 bin kişilik yarış kafilesi İstanbul’da otellerde konaklayacak, kentin farklı lokantalarında zaman geçirecek ve mağazalardan alışveriş yapacak.
Öte yandan, tüm dünyadan 600 milyon kişinin canlı yayınlardan takip edeceği yarış için, 500 konteyner malzemenin kara, deniz ve hava yollarından İstanbul’a geldiği, sadece Sabiha Gökçen Havalimanı’na ise 9 jumbo jetin iniş yaptığı belirtiliyor.
Yani, seyircisiz olarak organize edilen bir yarışın bile, İstanbul’a milyonlarca dolarlık katkı sağladığı görülüyor.
Formula 1’in İstanbul’a geri dönmesi için büyük emek harcayan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’ın, pandemi şartları altında düzenlenen yarışların İstanbul’a 100 milyon dolarlık katkı sağlayacağını söylemesi önemli.
Çünkü, pandemi olmasaydı yarışları yerinde takip edecek 200 bin kişi ile birlikte bu rakamın en az 3 katına çıkması zor olmayacaktı.