Yozgat konut fiyatları ne kadar arttı?

Yozgat konut fiyatları son 12 ayda ortalama yüzde 28,5 oranında artış kaydetti. Yozgat genelinde Haziran ayında 408 adet konut satışı gerçekleşti. 2021’in ilk altı ayında satılan toplam konut sayısı 1.657 oldu.

Bu yılın ilk altı ayında yurt genelinde gerçekleşen konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 oranında düşüş göstererek 552 bin 810 adede geriledi. Yılın ilk yarısındaki konut satışlarının önemli kısmını ikinci el satışlar oluşturdu. Bu dönemde ikinci el konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 69,6 oldu. Bununla birlikte konut fiyatları bu yıl da tırmanışını sürdürüyor. Girdi maliyetlerindeki artışın devam etmesi konut fiyatlarındaki yükselişin sürmesine neden oluyor. TUİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksindeki artış ÜFE’nin (Üretici Fiyat Endeksi) de üzerinde seyrediyor. Konut sektörüne yönelik olarak geçen yıl uygulanan desteklere benzer önlemlerin bu yıl da hayata geçirilmesi yönünde sektörün yoğun girişimleri var. Konut stoğundaki artışın sürdüğü bir ortamda durum sürdürülemez bir noktaya ulaşabilir. Uygun şartlar oluşursa sonbahar döneminde bir kredi genişlemesi programı çerçevesinde konut satışlarını canlandırmaya yönelik bazı önlemlerin alınması uzak bir ihtimal değil. İnşaat sektörünün dolaylı olarak pek çok sektörü etkilemesinden dolayı ekonominin çarklarını harekete geçirebilmek amacıyla bu yönde bazı adımlar atılmasının hükümet tarafından değerlendirildiği belirtiliyor.

Yozgat satılık daire fiyatları ne kadar?

Yozgat ilinde konut fiyatları yıllık yüzde 28,5 oranında artış sergiledi. Yozgat satılık daire fiyatları il genelinde 3+1 daireler için Haziran ayında ortalama 292.500 TL seviyelerinde gerçekleşti. Emlak arama motoru Flatfy’ın bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı rapora göre Yozgat merkezde satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 27,4 oranında artış gösterdi. Merkez ilçede 3+1 dairelerin Haziran ayı ortalama satış fiyatı 296.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Sorgun’da satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 42,1 artış sağlarken 3+1 daireler için Haziran ayı ortalama satış fiyatı 320.000 TL düzeyinde seyretti. Akdağmadeni’nde konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 44,3 oranında artış kaydetti. Akdağmadeni 3+1 dairelerin Haziran ayı fiyatları ortalama 295.000 TL şeklinde oluştu. Sarıkaya’da ev fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 32,4 artış gösterirken 3+1 evlerin Haziran ayı ortalama satış fiyatı 315.000 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Yozgat kiralık ev fiyatları ne kadar?

Yozgat genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 21 oranında artış sağladı. Yozgat kiralık ev fiyatı 3+1 daireler için Haziran ayında ortalama 1.150 TL düzeyinde oluştu. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Sorgun oldu. Sorgun’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 23 oranında artış kaydetti. Yozgat merkezdeki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 20,5 oranında artış gösterirken Akdağmadeni’nde kiralık evlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 19 seviyelerinde gerçekleşti. Sarıkaya kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 22 düzeyinde artış sergiledi.

Yozgat konut satış rakamları

Yozgat ili genelinde konut satışları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45,4 oranında düşüş kaydederek 408 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 80,1 oranında azalarak 78 adet olarak gerçekleşti. Yozgat genelinde ipotekli satışların Haziran ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 19,1 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Haziran ayında Yozgat’ta toplam 330 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 oranında düşüş yaşadı. Yozgat’ta ilk defa satılan konut sayısı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,8 oranında azalarak 155 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 38 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Haziran’da 253 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk altı ayında Yozgat genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,8 oranında azalarak 1.657 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71,6 düşüş kaydederken 246 oldu. Yozgat’ta Ocak-Haziran döneminde satılan sıfır konut sayısı 626 olurken bu rakam yüzde 11,8’lik bir azalışa işaret etti.

Yozgat’ta 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 4 bin 682 olurken 2020’de yüzde 16,4 oranında artış kaydederek 5 bin 448 adede ulaşmıştı. 2019’da sıfır konut satışları 1.875 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 11,2 artış sergileyerek 2 bin 84 adede yükselmişti. Yozgat’taki ipotekli konut satışları 2020’de 1.852 adet olarak gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını yukarı itiyor

TUİK tarafından en son Mayıs ayı rakamlarına ilişkin olarak açıklanan inşaat maliyet endeksi, Nisan’a göre aylık yüzde 4,4 oranında artış gösterirken bir önceki yılın Mayıs ayına göre ise yıllık yüzde 39,6 düzeyinde artış kaydetti. İnşaat demiri, çimento, hazır beton gibi girdi maliyetlerindeki değişimi gösteren inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 49,5 artış kaydetti. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin raporuna göre inşaat demirinde son bir yılda yüzde 100’ü aşan fiyat artışları gerçekleşti.

Yine aynı rapora göre 2021’in ilk çeyreğinde konut stoğunda artış meydana gelmesine rağmen maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle fiyatların önceki seviyelere geri gelmesinin zor olduğu belirtiliyor. Ayrıca raporda Türkiye’de konut sahiplik oranının 2019’da yüzde 58,8 seviyelerindeyken geçen yıl yakalanan rekor konut satış rakamlarına rağmen yüzde 57,8’ye düştüğüne dikkat çekiliyor. Bu durum, 2020’deki konut satışlarının büyük kısmının ikinci el satışlardan oluşmasından kaynaklanıyor. 2020 sonu itibarıyla 1 milyon 464 bin 331 adet olan konut stoğu, 2021’in ilk çeyreği sonunda 1 milyon 543 bin 255 adede ulaştı. Bu dönemde sıfır konut satışları son yılların en düşük seviyelerine geriledi. Diğer taraftan konut sahiplik oranı düşerken büyük kentlerde kiralık konut fiyatları da yükselişe geçti.

Kiralık ya da satılık gayrimenkul arayışında olan kişiler için çok geniş bir emlak ilanları havuzu sunan emlak arama motoru Flatfy, periyodik olarak konut sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlarda yer alan istatistikler ev arayışında olan kişiler için son derece faydalı ipuçları barındırıyor. Günümüzde ev arayan birçok insan çeşitli emlak ilan sitelerini kullanarak aradığı özelliklerde ve bütçesine uygun alternatifler bulmaya çalışıyor. Piyasada oldukça fazla sayıda emlak ilan sitesi bulunduğundan ev arayan kişi açısından bu süreç oldukça zaman alan ve yorucu bir iş hâlini alıyor. Bu soruna bir çözüm üreten Flatfy, tüm bu emlak ilan platformlarında yayınlanan ilanları tek bir sayfada toplayarak dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Flatfy ile aradığınız evi bulmak çok kolaylaşıyor.

Bu Haberi Paylaşın