Yemen’de kızamık salgını

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’de 77 çocuğun kızamık nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yemen’deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki kızamık salgınına dikkat çekildi.

2022 yılında yaklaşık 22 bin kızamık vakasının tespit edildiği, 160 kişinin öldüğü hatırlatılan açıklamada “2023’ün başından bu yana ise 77 çocuk kızamıktan öldü.” ifadesine yer verildi.

Ülkede, difteri ve çocuk felci vakalarının da yayıldığı uyarısında bulunan OCHA, iç savaş nedeniyle sağlık sektörünün ciddi tıbbi ekipman sıkıntısı yaşadığını belirtti.

Yemen’de 2015’ten bu yana şiddeti artan bir savaş devam ediyor. Neredeyse bütün ülke insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Yemen’deki sağlık kuruluşlarının yarısından fazlası, hasar görmüş olduğundan ya da bütçe veya personel yetersizliğinden ötürü hizmet veremiyor.

Çocukların yaşamı daha doğumdan itibaren tehdit altında. Pek çok doğum hastane dışında, uzman doğum personeli olmaksızın enfeksiyon ve ölüm riski altında gerçekleşiyor. Aşılama hizmetleri çocukları ölümcül hastalıklar riskiyle karşı karşıya bırakacak şekilde sekteye uğruyor.

Anneler ve bebekler, Yemen’deki en savunmasız kişiler arasında yer alıyor. 2 saatte bir, bir anne ve altı bebek, hamilelik veya doğum sırasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle ölüyor. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın