Yapay zekalaboratuvarı açıldı 

Ankara Üniversitesinde TUSAŞ Desteğiyle “Yapay Zekâ Teknolojileri Laboratuvarı” Açıldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde “Yapay Zekâ Teknolojileri Laboratuvarı” kuruldu.

Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesinde kurulan laboratuvarın açılışı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Fener, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve diğer akademisyenler ile TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özkan Altay ve TUSAŞ yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Rektör Ünüvar, açılışta yaptığı konuşmada, TUSAŞ’ın Türkiye’nin yüz akı kurumlarından biri olduğunu ifade etti. Ünüvar, “TUSAŞ, üretimleriyle her zaman başımızı dik tutmamızı sağlayan, attıkları her adımla gururlandığımız bir kuruluşumuz” ifadesini kullandı.

“TUSAŞ’la Önemli Bir Adım Attık”

Ankara Üniversitesinin de Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunun altını çizen Ünüvar, TUSAŞ ile Ankara Üniversitesi arasında çok yakın bir diyalog bulunduğunu vurguladı. Üniversitenin akademik birikimi ile devletin icra gücünü buluşturarak daha güzel projelere imza atmak istediklerini aktaran Ünüvar, “Yapay Zekâ Teknolojileri Laboratuvarı”nı açarak TUSAŞ’la da bugün önemli bir adım attıklarını kaydetti.

“Bu Laboratuvar Çok Önemli İşler Yapacak”

Yapay zekânın hem Türkiye hem de dünyada çok konuşulan bir alan olduğunu dile getiren Ünüvar, şöyle devam etti:

“Bizler de geçtiğimiz yıl yazılım mühendisliği ve yapay zekâ mühendisliği bölümlerini Mühendislik Fakültesinde açtık. Henüz başlangıç aşamasında. Geçtiğimiz yıl ilk öğrencilerimizi aldık. Oldukça da iyi puanlarla girdi çocuklarımız. İnanıyoruz ki burada açacağımız laboratuvarla özellikle yapay zekâ, yazılım mühendisliği, bilgisayar, hatta elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin bu laboratuvardan çok değerli üretim yapacaklarına yürekten inanıyoruz. İnşallah TUSAŞ’la bu başlangıç olacaktır. İnanıyorum ki bu laboratuvar hem Ankara Üniversitesi hem TUSAŞ hem ülkemiz hem de insanlık için çok önemli işler yapacaktır. TUSAŞ’a verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyor, laboratuvarımızın hayırlı olmasını diliyorum.”

“Üniversite-Sanayi İş Birliğine Gönülden İnanan Bir Ekibimiz Var”

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özkan Altay da 2023 yılının TUSAŞ için gururla dolu bir yıl olduğunu söyledi. “Daha yapacağımız çok iş var” diyen Altay, şöyle devam etti:

“Üniversite-sanayi iş birliğine gönülden inanan bir ekibimiz var TUSAŞ’ta. Bunun sözde değil ürüne dokunan, teknoloji üreten, sorunlarımızı çözen bir üniversite-sanayi iş birliği olması için çalışıyoruz. Teknoloji ve Ar-Ge Direktörlüğümüzün altında Üniversite İlişkileri Müdürlüğümüzü kurmuştuk. Özellikle üniversite-sanayi iş birliğini bu alanda geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Bu laboratuvar da o çalışmaların bir parçası aslında. Fakültelerin içinde olalım, öğrencimize dokunalım, akademisyenimizin yanında olalım, gerçek sorunlarımızı orada aktaralım ve çözüm arayalım istedik. Bu laboratuvarın temel amacı da o.”

TUSAŞ olarak 23 araştırma üniversitesine laboratuvar kurma kararı aldıklarını, daha sonra bu sayıyı 25’e çıkardıklarını belirten Altay, bu kapsamda 4. laboratuvarı Ankara Üniversitesine kurduklarını, konu başlığını da “Yapay Zekâ Teknolojileri” diye belirlediklerini dile getirdi.

Yapılan iş birliğinin devamını farklı konularda da getireceklerini kaydeden Altay, “Ankara Üniversitesi güçlü bir üniversitemiz, daha çok faydalanmamız, daha çok iş birliği yapmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Rektör Ünüvar ve Genel Müdür Yardımcısı Altay, diğer yetkililerle laboratuvarın açılış kurdelesini kesti, iş birliği protokolünü imzaladı. Daha sonra yapay zekâ alanında çalışma yürüten öğrenciler, açılışa katılanlara projelerini sundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın