Ukrayna limanlarından 2,5 milyon tona yakın tahıl ayrıldı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Şu ana kadar yaklaşık 100 gemi ve 2,5 milyon tona yakın tahıl Ukrayna limanlarından ayrılmıştır.” dedi.

Türkiye’nin “lider ülke” olarak yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük askerî fuarı “MSPO Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı” Polonya’da düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Bakan Akar, Ukrayna bağlamındaki gelişmelere değindi. Bakan Akar, Ukrayna ve Rusya Federasyonu’nun Türkiye’nin Karadeniz’deki iki komşusu olduğuna dikkati çekti.

“Vurgulamak isterim ki Kırım dâhil olmak üzere Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemekteyiz. En başta belirttiğimiz üzere Rus askerî müdahalesine karşıyız.” diyen Bakan Akar, masum sivillerin ve sivil altyapıların hedef alınmasını kabul edilemez bir durum olarak nitelendirdi. Yaşananların ardından milyonlarca masum sivilin evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını aktaran Bakan Akar, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde daha fazla hayatın kaybedilmesini önlemek ve bölgedeki barış ve dengenin sağlanabilmesi için ivedi bir ateşkes ilan edilmesi önem arz etmektedir. Bildiğiniz üzere krizin başlangıcından itibaren yoğun diplomatik çalışmalar içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Sayın Zelensky ve Sayın Putin ile irtibat hâlindedir. Ben ve personelim ise aynı şekilde bu ülkelerdeki mevkidaşlarımız ile irtibat hâlindeyiz. Taraflar ile irtibat kurduğumuzda iki taraf için de acil ateşkes, gerginliğin azaltılması, insani yardım ve diplomasiye dönüş çağrılarımızı yinelemekteyiz.”

Antalya ve İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelerin oluşturduğu pozitif atmosferin tekrar ivme kazanmasına yönelik temennisini dile getiren Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Temmuz ayında BM ile koordineli olarak İstanbul’da tahıl ürünlerinin güvenli transferi için bir ‘Müşterek Koordinasyon Merkezi’ kurulmasına ilişkin Ukrayna ve Rusya Federasyonu ile ayrı anlaşmalar imzaladık. Şu ana kadar yaklaşık 100 gemi ve 2,5 milyon tona yakın tahıl Ukrayna limanlarından ayrılmıştır. Merkez yoluyla yürütülen çalışmaların uzmanların tahmin ettiği gibi tahıl fiyatlarını düşüreceğini ve bir gıda krizini önleyeceğini umuyoruz. Ayrıca bu çalışmaların enerji gibi diğer alanlarda yapılabilecek iş birliklerine örnek arz edebileceğine inanıyoruz. Dahası bir yiyecek krizinin önlenmesi, Afrika kaynaklı Türkiye ve Avrupa’nın geri kalanının maruz kalacağı bir mülteci akınını da önleyecektir.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın