Her Şey Dahil Otellerin Birim Maliyetleri Çok Yükseldi

Tatil deyince genelde herkesin aklına her şey dahil 5 yıldızlı otel tatili geliyor. Tüm senenin yorgunluğunu atmayı planladığımız böyle bir tatilin maliyeti de son dönemde çok yükseldi. Çünkü otellerin de, enflasyonla doğru orantılı olarak maliyetleri artıyor. Bu da hem tatilciyi hem de turizm sektörünü etkiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maliyetler ciddi oranda arttı. Ülkemizdeki artış oranlarının, dünya ülkelerinden yüzde 70, yüzde 80 daha fazla bir oranda artış gösterdiğini söyleyen Sanitas SPA & Wellness Kurucu Ortağı, Turizm Acentesi Medulux Health&Travel’ın sahibi Şebnem Akman Balta, ithalat birçok üründe özellikle gıda ürünlerinde, tarım ürünlerinde yüksek olduğunu ve otellerin maliyetlerinin çok fazla arttığını söyledi. 

TURİZM SEKTÖRÜNÜN CAN DAMARI ‘TARIM-MAZOT-PERSONEL’

Turizm sektörünün her sektörden etkilendiğini ve her sektörle ilintili olduğunu söyleyen Şebnem Akman Balta önlemleralınmazsa, otelcilik sektörü ve turizm sektörünün ciddi anlamda etkileneceğini söyledi. Balta: “Öncelikli olarak tarım sektöründe alınacak önlemler sayesinde otellerdeki cost yani birim maliyet oranları da değişecektir. Bu yüzden her şey dahilsistemi mutlaka daha az şey dahil olarak ilerlemesi gerekecek. Belki sabah kahvaltı ve akşam yemeği veya sabah ve öğle yemeği veya oda kahvaltı şekline dönmesi iyi olacaktır. Turizm sektörü emek yoğun bir sektör olduğu için burada her şey dahil den vazgeçin, oda kahvaltı şeklinde yapmak daha doğru olacaktır.” dedi. Personel konusuna da ayrı bir yer ayıran Şebnem Akman Balta, “Oteller özellikle personellerin 12 ay boyunca iş bulabilmesini sağlamak durumunda olmalı. İş garantisi sunabilmemiz çok önemli. Turizmin 12 aya yayılması için bu konu önemli. Turizmde çeşitliliğin sağlanması ve personeli 12 ay boyunca korumak çok önemli. Sağlık sektöründe yabancı dil bilen personel eksikliği var. Bu eksiğin giderilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

 

“TİCARİ KREDİLERİN ÖNÜ AÇILMALI”

Kredi çekme konusunda zorluk yaşanıldığını söyleyen Balta: “Maliyetleri açısından özellikle krediye erişim konusunda da sıkıntı yaşayan otelciler, otellerinin inovasyonlarını yaparken yeni cihazlar alırken veya SPA & Wellness sektörü içinde keza aynı şekilde. Bizler de yeni yatırımlarımızı yaparken krediye ulaşmakta zorluk çekmekteyiz. Kredilerin bir an önce iş yapan kişilere verilmesini ve ticari kredilerin önünün açılmasını çok önemsiyorum. Çünkü bankalar enflasyon oranındaki gelire bakarak kredi vermeye başlayacak. Eğer büyüme oranı düşük ise zaten krediye erişiminde zor olacaktır. Büyüme oranımız maalesef hiçbir şirketin büyüme oranının bir yıl önceki gibi olacağını düşünmüyorum. Çünkü enflasyonun oranı enflasyondaki yüksek değer geliri yüksek gösterse bile kârlılık anlamında gelirde azalmaya neden olacaktır.” dedi.

 

“GÜNLÜK KİRALIK EVLERİN VERGİSİ YÜZDE 20’LERE ÇIKMALI”

Tatilciler kısa/uzun süreli konaklamalarında günlük kiralık evlere de yöneldi. Şebnem Akman Balta : “Turizmde kiralık ev sorunun aşılması için kesinlikle belli lokasyonlarda özellikle Akdeniz çanağında, özellikle Antalya’da veya Ege’de, Bodrum’da ve İstanbul’da  Airbnb dediğimiz günlük kiralama şirketlerinden yapılacak kiralamalarda limit getirilmeli ve kesinlikle vergi sisteminin de bizden alındığı gibi yüzde 20’lere çıkması gerekmekte.” dedi.

ERKEN REZERVASYON YAPMAYI İHMALETMEYİN

Yıl bitmeden fırsatlardan faydalanmak için erken rezervasyon fırsatlarını kapıda. Türk tatilci uygun otel seçimi için mutlaka erken rezervasyon tercih etmeli diyen Şebnem Akman Balta: “Türk tatilciler zaten şu an bizdeki maliyetlerin artmış olmasından dolayı kendileri daha çok bodrum değil, Yunanistan, Mısır gibi ülkeleri tercih etmekte. Bunun önüne geçmek için yine erken rezervasyon sistemini kullanarak 2024 tatil planlarını şimdiden yapmaları gerekecek. 

 

“HEDEFE ULAŞMAKTA SIKINTI YAŞAYACAK BİR ÜLKE DEĞİLİZ AMA KÂRLILIK ANLAMINDA SIKINTI YAŞAYACAK İLK ÜLKEYİZ”

Ülkemizde 2023 turizm hedeflerinin tutmasını beklediğini söyleyen Balta: “Eylül ayındaki iklim değişikliğinin nedeniyle zaten turizmin mevsimleri de değişti. Artık Nisan ayından itibaren Ekim, Kasım’a kadar insanlar denize girebiliyorlar. Özellikle deniz, kum, güneş tatillerinde mevsimlerdeki kaymalardan dolayı Eylül ve Ekim aylarında da rezervasyonlar olacaktır.” dedi. Çocukların okul dönemlerine denk gelen aylarda tatillerin segmentlere ayrılması gerektiğini söyleyen Şebnem Akman Balta: “Turizmci daha çok sağlıklı yaşam üzerine turlar, sağlıklı yaşamla ilgili workshoplardüzenleyerek 2023 Eylül, Ekim, Kasım aylarını daha yetişkin odaklı bir programlama yapmaları gerekir. Çalışmalarla veyatoplantıların, konferansların yapıldığı turizm grubuna,kategorisine göre ilerlemeler ve sağlık turizmiyle ilgiliçalışmalar yapmaları gerekir.” diye konuştu. “Hedefe ulaşmakta sıkıntı yaşayacak bir ülke değiliz ama kârlılık anlamında sıkıntı yaşayacak ilk ülkeyiz” diyen Balta: “Dünya çapında enflasyon ciddi oranda tüm sektörlerin belini büktüğügibi turizm sektöründe de ciddi anlamda belini bükmüş durumda.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın