F35’lerimizi vermediler, hâlâ oyalıyorlar

F35’lere ilişkin ABD’ye 1 milyar 450 milyon dolar ödeme yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bize vermeleri gereken F35’lerimizi vermediler, hâlâ oyalıyorlar.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’u ziyareti çerçevesinde Akçaabat Halk Kütüphanesinde gençlerle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz hatırlatılarak, dış politika stratejisine yönelik değerlendirmelerinin sorulmasına karşılık, dış politikada hedefin daha çok düşman üretmek değil, dost kazanmak olduğunu vurguladı.

Hep dost kazanmanın gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya ile münasebetler, tarihinden bu yana bizim bu dönemimizdeki kadar hakikaten bir dostluk içerisinde yürümedi ve çok daha da önemlisi ticaret hacmi itibarıyla da çok ciddi ticaret hacmine bu dönemde ulaştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik ürünlerde Rusya ile münasebetlerin iyi bir konuma geldiğinin, doğal gaz konusunda da ilişkilerin ileri derecede olduğunun altını çizdi.

Rusya ile Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki yıl içerisinde, belki bu yıla da yetiştirebilirler, önümüzdeki yıl, 2023’te bu nükleer enerji santralini yapıp oradan üretime geçilecek. Biz kendileriyle bu arada ikinci bir adımı daha attık, o görüşmeleri de yaptık. O da ‘ikinci bir santrale girer misiniz’ diye bunları Sayın Putin ile konuştuk. Bu konuda da ‘Bunun üzerinde çalışalım.’ dedi. Belki ikinci nükleer enerji santralini yine Rusya’yla yapma durumumuz da söz konusu. Bir defa bizi, nükleer enerji, bunun yanında doğal gaz, birbirimize bağlama noktasında çok önemli. Dış siyasetin bana göre en önemli ayağı da bu.”

S400’lerin de Türkiye-Rusya arasında önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S400 çok önemli bir taarruzi savunma sistemi.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin S400 almasından başta ABD olmak üzere uluslararası camianın rahatsız olduğunu hatırlattı.

“Bu karar bizim kararımızdır.’ dedik, bu kararımızı verdik, Rusya ile anlaştık. Bu, NATO noktasında da herhangi bir olumsuzluk hiç getirmiyor.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO üyesi ülkelerin silahlarını almada kendi kararını verdiğini vurguladı.

“F35’lerimizi vermediler, hâlâ oyalıyorlar”

ABD’nin, parası ödenmesine rağmen Türkiye’ye vermediği ürünlerin bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, F35 savaş uçağı konusuna da değindi. F35’lere ilişkin ABD’ye 1 milyar 450 milyon dolar ödeme yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bize vermeleri gereken F35’lerimizi vermediler, hâlâ oyalıyorlar. Şu anda da kendileriyle Savunma Bakanlığımız bazı görüşmeler yapmak suretiyle ‘Bu problemi çözelim.’ diyoruz. Çünkü biz Amerika’yla ters yüz olmak istemiyoruz. Çünkü birçok alanda kendileriyle attığımız adımlar var. Bununla ilgili Savunma Bakanlığımız muhatabıyla bu çalışmayı da sürdürüyor. Gerek F16’ların modernizasyonu veya yeni bazı F16’ları bize vermek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içerisinde olacağız.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın