Evlendiği kişinin sütkardeşi olduğunu öğrenen kişi ne yapmalıdır?

Fetva Kurulu, “Evlilik gerçekleştikten sonra eşlerin sütkardeşi oldukları ortaya çıkarsa birbirlerinden ayrılmaları gerekir” diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu “Evlendiği kişinin sütkardeşi olduğunu öğrenen kişi ne yapmalıdır?” sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

“Şafiî mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın oluşabilmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilecek şekilde en az beş defa süt içmesi gerekir (Dimyâtî, İânnetü’t-Tâlibîn, lll, 523). Hanefî mezhebine göre ise en az bir defa emzirme gerçekleşmişse sütkardeşliği meydana gelir (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, lll, 229).

Evlilik gerçekleştikten sonra eşlerin sütkardeşi oldukları ortaya çıkarsa birbirlerinden ayrılmaları gerekir. Evliliğin uzun bir süredir devam etmiş olması veya eşlerin çocuk sahibi olup olmamaları bu hükmü değiştirmez. Böyle durumlarda süt hısımlığının gerçekleşmesi için ya iki erkek ya bir erkek iki kadın veya en az dört kadının sütün verildiğine şahitlik etmesi gerekir. Fakihlerin çoğunluğuna göre sadece süt veren kadının bu iddiada bulunması ayrılmayı gerekli kılmaz (Aynî, Umdetu’l-Kârî, XX, 140). Bununla birlikte şahitler âdil olmalı ve sütün -mezheplerin ihtilafına göre- kaç defa ve kaç yaşında verildiğini bilmeli ve bu konuda şüphe içerisinde olmamalıdırlar.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın