Dune İncelemesi: Denis Villeneuve’nin Çağdaş Bilim Kurgu Resitali

Dune incelemesi için buradayız. Bu, Frank Herbert’in Denis Villeneuve tarafından yazılan bilim kurgu serisine dayanan Desert Planet’in ilk incelememiz.

Dune, kitaptan çevrilmiş herhangi bir film uyarlaması gibi onu incelemeye, yansıtmaya ve hatta tüketmeye başlamanızı zorlaştıran bir çalışma. Bir filmi izlemeden önce bir kitap okumalı mıyım yoksa filmin kendi kendine yeten bir bütün olarak kendini sunmasını mı beklemeliyim? Gibi soruları gündeme getiriyor. Dune için bu mantıksız endişeler de değil. O halde spoiler vererek ayrıntılara girelim.

Dune adını uzun zaman önce biliyordum, ancak yönetmen ona Denis Villeneuve adını verdikten sonra okudum. Bu nedenle, bu filmden beklentilerim birkaç kez değişti. Lost Piers için film izle gözden geçirdiğim Sicario da dahil olmak üzere yönetmenin önceki tüm çalışmalarını gördüm. Bu filmden bazı beklentilerim var çünkü onları tek başıma seven biriyim. Sakin ve kendinden emin sahneler, anlamlı ve karakter odaklı aksiyon ve en önemlisi güçlü bir görsel hikaye anlatımı. Neyse ki Desert Planet bu konuda iyi bir iş çıkarıyor. Ancak film uyarlamasında diğer eserlerden biraz farklıdır.

Dune Review: Bir çöl gezegeni için uyarlamalar nelerdir?

Denis Villeneuve’ün diğer filmlerinden en büyük farkı bu hikayenin metne daha sadık bir uyarlama olmasıdır. Örneğin, başka bir bilimkurgu filmi, Arrival, orijinal bir senaryo değil. Jiang Taide’nin “The Story of Your Life” başlıklı kısa öykü koleksiyonu “Arrival”dan uyarlanmıştır. Ancak çekimler boyunca hikayenin özünü, temasını ve tonunu korudular ve geri kalanın çoğunu değiştirdiler. Dune ise bazı sahneleri o kadar sıkı uyarlıyor ki, filmi izlerken kitapta okuduğum pasajları ekranda görüyorum. Bu yaklaşım her senaryo için çok zarif sonuçlar vermemektedir. Jessica ve Paul uzay aracı (uzay aracı) çölde bir kum fırtınasına çarptıktan sonra sahneyi alın. Bu kısım şu şekilde özetlenebili:

Fremenleri bulduktan sonra ikisi onlara katılmak ister, ancak Steelgar’ın grubundan Jamis buna karşı çıkar: Jessia’nın onlara katılmasını istemez ve ondan tek bir dövüşte kendisini temsil edecek bir dövüşçü seçmesini ister. Paul tek kelime etmeden dövüşe hazırlandı, Jamis’i birçok kez yendi ve teslim olmasını talep etti, ancak dövüşün bir ölüm kalım meselesi olduğunu öğrendi. Daha önce kimseyi öldürmediği için tereddüt etti ve dövüşü izleyen Steelgar bunun bir alay konusu olduğunu düşündüğü için sinirlendi.

Website: jetdizifilmizle.com

Bu Haberi Paylaşın