Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği; özellikler çocuk ve gençlerde görülen davranışsal ve ruhsal hastalıklar olarak tanımlanır. Dikkat eksikliği bozukluğu, uzun yıllar boyunca bir hastalık olarak kabul edilmemiş olup bugün, DEHB olarak tanımlanır. DEHB nedir? diye soracak olursanız; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bir arada görülen, dikkat eksikliğinin genetik geçişli ve biyolojik olduğu kanısına varılan hastalıktır. Dikkat eksikliği bozukluğu eski dönemlerde tek başına bir hastalık olarak kabul görmediği ve tedavi edilmediği için, kişileri hayatları boyunca etkileyecek olguların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından mental bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabı yayınlanmıştır. Bu kitapta zihinsel hastalıklara tanı koymak için olması gereken ölçütlere yer verilirken, bu kitapta dikkat eksikliği bozukluğu yani DEHB, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunun bir alt tipi olarak yer almıştır. DEHB çocukluk döneminde yaşandığında kızlara göre daha çok erkek çocuklarda daha sık karşılaşıldığı görülür. Erişkin yaşlarda ise erkek ve kadında eşit oranda karşılaşıldığı görülür. Dikkat eksikliği bozukluklarında dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve hiperaktivite bir arada görülebilmektedir. Bu hastalığı yaşayanların %8’lik kısmı çocukluk çağlarında , %6 lik kısmı ise ergenlik dönemindeki kişilerde olduğu saptanmıştır. Çocukluk çağı hastalığı olarak görülüyor olsa da erişkinlerde görülmesi de %4 oranındadır. Dikkat eksikliği yaşayanların, hiperaktivite sorunlarını bir arada yaşadığı görülmekle birlikte tek başına yaşandığı da görülmektedir. Çocukluk dönemlerinde dikkat eksikliği teşhisinde hiperaktivite durumu söz konusu olduğunda tanısı daha kolay bir şekilde konulabilmektedir. Siz de psikolog İzmir ili için arayışlarında bizlerle iletişime anında geçerek tedavi olabilirsiniz.

Dikkat Eksikliği Belirtileri

Dikkat Eksikliği Belirtileri Arasında bunlar yer alır;

  • Okul başarısı düşüklüğü yaşanır. Ders dinlerken konsantre olamama, Dikkati toplama ve sürdürebilir olma konusunda zorluklar vardır.
  • Karşısındaki kişiyi dinleme ve bu esnada hayallere dalma ya da kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatılır.
  • Durumlar karşısında detaylar, ayrıntılar önemli değildir.
  • Verilen komutanlara uyum sağlamakta güçlük çeker ya da sağlayamaz.
  • Günlük rutin işleri yapabilecek dikkatleri toplayamaz.
  • Uzun süreli bir yerde sabit duramaz.
  • Uzun süreli aynı yerde oturamaz.
  • Fazla konuşma isteği ile karşısındaki kişiyi dinlemeden konuşur.
  • Bekleyememe, sabredememe gibi durumlar yaşar.
  • Özellikle çocuklarda kontrolsüz hareket etme ve aşırı hareketli davranır.
  • Yapılan davranışların sonuçlarını düşünmeden yapılan hareket eder.
  • Ani hareketlerde bulunur.
  • Uygun olmayan zamanlarda gülme, bağırma ve konuşma davranışları gösterir.
  • Tehlikeli olabilecek davranışlar sergilemek ve sonuçlarının farkında olmaz.

Gibi birçok farklı davranış bozuklukları ile belirti göstermektedir. Tüm bu belirtilerin biri ya da bir kaçı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığının tanısını koymak için yeterli olmayıp, tanı koymak için uzman hekim tarafından tüm analizlerin sonuçlanması gerekmektedir.

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir? Çözümleri Nelerdir? Tüm bu sorulara uzman kişilerin vereceği cevaplar önem taşır. Bunun için öncelikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulduktan hemen sonrasında kişinin tedavisi, kişinin yaşı, cinsiyeti, var olan diğer hastalıkları ve bulguları doğrultusunda düzenlenmektedir. Dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite de mevcut ise; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığına uygun, hiperaktivite mevcut değil ise sadece dikkat eksikliği noktasında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tedavide ilaçlı ve ilaçsız seçenekler ikisi bir arada ya da tek tek uygulanabilmektedir. İlaçsız tedavide mental ve fiziksel egzersizler, psikolojik destek konusunda yapılan terapiler uygulanır. Çocuklarda yapılacak tedavilerde ailelerin eğitimleri de oldukça önemlidir. Uygun görüldüğü taktirde İlaçlı tedavi yöntemleri de kullanılır. Dikkat eksikliği problemi yaşayanlar ve belirtilerini fark edenler en kısa sürede konusunda uzman hekim tarafından muayene olması önerilir. Bizler İzmir psikolog listesinde en iyiler arasında yer alıyoruz.

 

 

Bu Haberi Paylaşın