B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş güvenliği uzmanları tehlike derecelerine göre devletçe belirlenmiş kurumlarda sertifika türlerine göre görevlendirilen memurlardır. Bu memurların asıl amacı çalışan sağlığını korumaya yönelik faaliyetler yürütmek ve önlemler almaktır. İş güvenliği uzmanları işletme özelliklerine göre üç farklı sınıfa ayrılırlar. A sınıfı çok tehlikeli işletmeler, B sınıfı tehlikeli işletmeler ve C sınıfı az tehlikeli işletmeler olarak sınıflandırılır.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı, az tehlikeli ya da tehlikeli iş yerlerindeki güvenlik prosedürlerine uygunluğunu denetlemektedir. B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının periyodik olarak yapılması gereken güvenlik ve sağlık kontrolünü sağlamak, iş yeri risk değerlendirmesi yapmak ve gereken tedbirleri almak, meslek hataları ve iş kazası konusunda çalışanları eğitmek, sağlıklı ve güvenilir bir çalışma ortamı oluşturmak gibi hayati öneme sahip görevleri vardır. Bu yazımızda B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur ve şartları nelerdir gibi konulara değindik.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

İş güvenliği uzmanı olmak şartları arasında gerekli belgeler ve eğitimler bulunur. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi ile en az üç yıl görev yaptığını belgeleyen ve B sınıfı iş güvenliği eğitimine katılarak yapılan sınavda başarılı olma şartlarını yerine getirilmesi gerekir. Ayrıca ya teknik eleman ya da mühendislik veya mimarlık bölümlerinden birinden mezun olduğuna dair diplomaya sahip olunması gerekmektedir. B sınıfı iş güvenliği uzmanında olması gereken özellikler ise; detay odaklı çalışmak, öz disiplin sahibi, erkekler için askeri yükümlülüğünün bulunmaması, iş yeri çalışanlarını bilgilendirebilecek ve raporlama yapabilmesidir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nerede Çalışır?

Sahada aktif olarak görev alan iş güvenliği uzmanı sayısının ülkemizde yetersiz olması nedeniyle B sınıfı iş güvenliği uzmanları, asıl görev aldıkları az tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinin yanı sıra bir üst sınıf olan çok tehlikeli iş yerlerinde de görev yapabilmektedirler.

Az tehlikeli işyerleri ofis çalışma ortamları, tehlikeli işyerleri fiziki aktivitelerin olduğu depolama ve aktif ürün hizmet transferlerinin olduğu yerler olarak açıklanabilir. Çok tehlikeli işyerleri ise imalat yapılan fabrika ve atölyelerdir.

 

ESGO ile B Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi

Son zamanlarda önem kazanan iş sağlığı ve güvenliği sektörü, birçok farklı alana hitap etmektedir. İş güvenliği uzmanı, alandaki çeşitlilik ve yüksek istihdam sayesinde yoğun talep gören bir meslek haline gelmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği yasası gereğince 01.01.2024 tarihinden itibaren tüm iş yerlerinin iş güvenliği uzmanından hizmet alması zorunluluğu getirilmiştir.

ESGO ile B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi toplam 180 saattir. Derslerin tamamı uzaktan eğitim şeklinde işlenir. Derslerin ilk 90 saatlik kısmı uzaktan eğitim sistemimize yüklenmiştir ve 24 sat boyunca bu derslere erişim sağlanabilmektedir. Diğer 90 saatlik eğitimler ise online olarak ZOOM uygulaması üzerinden deneyimli eğitmenlerimiz aracılığıyla verilmektedir. Eğitimin teorik kısmı tamamlandıktan sonra katılımcıların iş güvenliği uzmanı bulunan bir iş yerinde 40 saatlik bir uygulama eğitimi (staj) yapmaları gerekmektedir. Son olarak ÖSYM’nin düzenlediği sınava girerek 70 puan ve üzeri alan katılımcılara T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi düzenlenir.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda “B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?” konusunu ele aldık. Gün geçtikçe değer kazanan iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak ve sertifika alarak bu sektörde yeni bir kariyer oluşturmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Bu Haberi Paylaşın