Aşı hakkındaki olumsuz kampanyaların dayanağı yok

Koronavirüs konusunda iyi haberler nihayet geldi, aşılamalar başladı. Bir taraftan ise sosyal medyada asılsız iddialar dolaşıma sokuluyor. Uzmanlar, bu söylemler için “Çok tehlikeli ve yanlış” ifadesini kullanıyor.

2020 yılının bitmesine günler kala koronavirüs kabusunda da sona doğru yaklaşılıyor. Dünyanın odaklandığı aşı araştırmalarından olumlu haberler geliyor. Bilim insanlarının gecelerini gündüzlerine katarak geliştirdikleri bazı aşıların klinik çalışmaları tamamlandı. Hatta bazı ülkelerde aşılama başladı bile.

Türkiye de COVID-19 aşısını ilk uygulayacak ülkelerden biri olacak. Aşılama çalışmaları önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığının planlaması doğrultusunda başlayacak.

Bir taraftan bu sevindirici gelişmeler yaşanırken bir taraftan da aşılar konusunda olumsuz bilgiler kimileri tarafından yayılıyor. Bu, daha çok sosyal medya üzerinden yapılıyor. Sosyal medyada aşının güvenirliğini sorgulayan çeşitli videolar, komplo teorileri ve bilimsellikten uzak paylaşımlar yapılıyor. Bu tür söylemler bazılarının kafasını zaman zaman karıştırabiliyor.

Sosyal medyadaki yanıltıcı kampanyalara dikkat

Aşıların işe yaraması için, aşılanan kişi sayısı son derece önemli. Toplumsal bağışıklık için nüfusun büyük kısmının aşı olması gerekiyor. Bu nedenle aşılar hakkındaki dayanaksız karalama kampanyalarına fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertek’in sözleri fazlasıyla önemli. Prof. Dr. Ertek, bu tip paylaşımlar için, “Çok tehlikeli ve yanlış buluyorum” diyor.

Prof. Dr. Mustafa Ertek’in sözleri bununla sınırlı kalmıyor. Aşı karşıtı olumsuz ve dayanaksız kampanyalar için şöyle konuşuyor:

“Aşı, dünyada sağlığın korunması için hem ekonomik açıdan hem insanların konforu açısından en iyi tedbir… Bu konuda tereddüte yol açabilecek bir açıklama yapmak, en hafif tabiriyle sorumsuzluktur.”

Trthaber

Bu Haberi Paylaşın