Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün önce AB-Batı Balkanlar Zirvesi’ne katılıyor.
Toplantıda AB ülkelerinin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın devlet ve hükümet başkanları bulunuyor.
Liderler, Kuzey Makedonya’nın AB katılım müzakerelerini engelleyen Bulgaristan’da dün gece hükümetin düşmesinden sonra durumun nasıl gelişeceğini, Batı Balkanlar’daki gelişmeleri ele alacak.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptığı açıklamada, bugünkü zirvenin önemli olduğunu çünkü AB liderlerinin Batı Balkanlar ile AB sürecini yeniden canlandırma yönünde kuvvetli siyasi iradesi olduğunu söyledi.
Bulgaristan’daki gelişmeleri yakından izlediklerini aktaran Michel, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakereleri kısa sürede başlatmak istediklerini belirtti.
AB liderleri Batı Balkanlar ile toplantının ardından öğleden sonra AB Zirvesi düzenleyecek. Zirvede Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AB üyelik başvurusu ele alınacak.
Michel, “Bugün AB için dönüm noktası olacak bir gün. Jeopolitik bir tercih yapacağız. Ukrayna ve Moldova’ya bugün adaylık statüsü vereceğimize inanıyorum.” dedi.
Yarın da devam edecek AB Liderler Zirvesi’nde ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının küresel ve bölgesel etkileri, gıda ve enerji başta olmak üzere fiyat artışları, Fransa’nın “Avrupa Siyasi Topluluğu” oluşturulması önerisi, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Ukrayna’nın tahılının Karadeniz’den taşınması, Rusya’nın Kaliningrad’a erişimiyle ilgili yeni gerginlik gibi birçok konunun da değerlendirilmesi bekleniyor.
İLKHA
1
Tuvalet Sonrası El Yıkama Oranları Açıklandı: Türkiye Avrupa’da İkinci Sırada
5836 kez okundu
2
Kurtuba yakınlarında iki tren raydan çıktı, 10 ölü, 25 yaralı
5152 kez okundu
3
Türkiye’den Suriye’deki “Ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması”na destek mesajı
5059 kez okundu
4
İki İsrail Büyükelçiliği çalışanı öldürüldü
5013 kez okundu
5
Gazze’de her şey en ağır haliyle devam ediyor
4697 kez okundu