3D YAZICI NEDİR?

Sanal ortamda tasarlanan ve 3 boyutlu perspektife sahip nesneleri katı formda nesnelere çeviren makinelere 3d yazıcı denir. Yani soyut bir nesneyi somut hale getirme işlemidir. Halk arasında 3d print olarak da bilinen bu teknoloji ilk olarak Charless Hull tarafından 1984 senesinde ortaya çıkmıştır. Hull’un kurduğu şirket ile yazıcı alanında yeni bir sektör doğdu.

3d yazıcı, katmanlı yani ‘Additive Manufacturing’ çalışma prensibine sahiptir. Yazıcı aracılığıyla hammadde belirlenen şeklin verilmesini sağlar. Birçok farklı hammadde çeşidi kullanılsa da yaygın olarak termo plastik materyaller tercih edilir.

3d print ile baskı yapabilmek için dijital ortamda bir tasarım oluşturulması gerekir. Bilgisayar ortamında belli programlar ile oluşturulan tasarımlar bu yazıcılara iletilir ve baskılama işleminin yapılması sağlanır. Günümüz baskı teknolojisinde kullanılan 3d yazıcılar ‘.stil’ uzantı dosyaları algılar. Bu nedenle hazırlanan tasarımlar bu uzantıyla çıktı alınmalıdır.

3D Yazıcı Modelleri Nelerdir?

Günümüzde kullanılan 3d print modelleri hayli fazladır. Ancak bazı çeşitler gerek işlevsellik gerekse donanımsal özellikleri sebebiyle daha sık tercih edilir. Peki en çok tercih edilen 3d yazıcı modelleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim…

  • SLA Teknolojisi: 3d print teknolojisinin en eski sistemlerinden biri olsa da günümüzde hala yüksek oranda kullanıma sahiptir. Bu yazıcı modellerinde akışkan foto polimer hammaddesi kullanılır. Bu akışkan madde işlenerek katı forma dönüşür ve baskı elde edilir.
  • DLP Teknolojisi: Bu yazıcı teknolojisinin SLA ile birçok ortak yönü bulunur. SLP’den tek farkı ise, baskı sırasında lazer ışığı yerine projektör kullanılır. Ayrıcı baskı hızının gayet verimli olması, kullanıcılar tarafından sık tercih edilmesine sebep oluyor.
  • FDM Teknolojisi: Bu 3d yazıcı modelinin diğer ismi ‘Birleştirmeli Yığma ile Modelleme’ olarak bilinir. 3d print sistemleri içerisinde günümüzde en çok kullanıcıya sahip bir teknolojidir. Tek yapılması gereken baskı işlemine başlamadan önce yazıcıya bir 3d tasarım verisi girmektir. Ardından kısa sürede baskı tamamlanır.
  • SLS Teknolojisi: Tıpkı SLA teknolojisinde olduğu gibi lazer ile baskılama yapılır. Fakat onu SLA sisteminden ayıran en belirgin özellik, akışkan bir hammadde kullanımı yerine toz yapılı malzeme kullanmasıdır.
Bu Haberi Paylaşın