Yanlış bilgi salgını koronavirüs kadar tehlikeli

Artan vaka sayısıyla beraber koronavirüsle ilgili hurafeler de çoğalmaya başladı. Bu durumun son derece tehlikeli bir noktaya evrildiğine işaret eden uzmanlar “Sadece virüsle değil, yanlış bilgi salgınıyla da mücadele ediyoruz” diyor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs vaka sayısı giderek artıyor. Bir yandan aşı çalışmalarından gelecek her haber dikkatle takip edilse de diğer yandan özellikle son 2 ayda ülke genelinde çoğalan hasta sayısı farklı sorunları da beraberinde getiriyor.

Bu sorunların başında hastanelerde yoğunluk ve bilhassa yoğun bakım doluluk oranı olarak görünse de, tabloya eklenen her yeni vaka sağlık çalışanlarına ilave bir yük anlamına da geliyor. Yine bu dönemde çoğalan vakalar nedeniyle ekonomik ve sosyal hayatta bir türlü normalleşme adımları tam anlamıyla atılamıyor.

Korona sayısıyla birlikte hurafeler de arttı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, virüsün ilk görüldüğü dönemlerde vatandaşların doktorlardan gelen önerilere daha çok uyduğunu ancak bu durumun son dönemde nispeten azaldığını söyledi.

Prof. Dr. İlhan’a göre hastalığın bu kadar yayılmadığı dönemde enfekte olan hastalar özellikle ilaç kullanımı konusunda çok daha dikkatliydi.

Koronavirüsün son dönemlerde artmasıyla beraber neredeyse her kafadan bir ses çıktığına işaret eden Prof. Dr. İlhan, “Hemen herkesin yakınında aktif hasta var. Bir anda koronavirüse çok iyi geldiğine inanılan ve bilimsellikle alakası olmayan uygulamalar yayılmaya başladı. Doktor olmamasına rağmen koronavirüsle ilgili hemen herkes kendince yorum yapmaya, yakınındaki kişileri yanlış bilgilerle yönlendirmeye başladı. Korona sayısıyla birlikte hurafeler de arttı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu Haberi Paylaşın