Trump bundan sonra ne yapacak?

ABD’de Başkanlık devir teslimi olduktan sonra, görevini devreden kişi genelde ailesine daha fazla vakit ayırır, dinlenir, golf oynar, yüksek ücretler karşılığında anılarını anlatır ya da bunları kitaba dönüştürür ve sonraki siyasi hamleleri düşünür.

Başkanlık koltuğunu tartışmalı bir sürecin ardından Joe Biden’a devreden Donald Trump için golf seçeneğinde sorun yok, hatta 4 yıllık görev süresinin neredeyse 1 yılını golf oynayarak geçirdi. Bir de bol bol tweet attı. Ta ki sosyal medya sitesi Twitter hesabını bloklayana kadar…

Söz konusu Trump olunca “‘Başarılarını’ anlatan yeni kitaplar yazar mı?” sorusu da aile konusu da zaman istiyor.

Peki Trump’ın başkanlıktan sonra yapabilecekleri bunlarla mı sınırlı? Hem kendi söylemlerine hem de Amerikan basınında konuşulanlara bakılırsa hayır.

ABD basını, Donald ve Melania Trump çiftinin başkent Washington’dan Florida’ya taşınacağını yazdı. Florida’nın Palmiye Sahili’nde Mar-a-Lago adlı köşke yerleşecekleri konuşuluyor. Çift dün itibarıyla söz konusu yere gitse de oradaki bazı komşuları, Trump’ın tam zamanlı olarak burada yaşamasına pek ihtimal vermiyor.

Başkanlık seçimini kaybeden Trump’ın 6 Ocak’taki kanlı Kongre baskınının ardından “göstericileri şiddete teşvik etmekle” suçlanması, tek dönem başkanlık yapan Trump’ın ikinci kez şansını denemesinin önünü kesebilir.

13 Ocak’ta Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, görev süresinin sona ermesine 1 hafta kala Trump’ın “isyana teşvik” ile suçlandığı azil maddesi kabul edildi.

Böylece ABD’nin 45. Başkanı Trump, ülke tarihinde “görevden alınması istemiyle 2 kez suçlanan ilk başkan” olarak tarihe geçti.

Trump’ın “isyana teşvik” ile suçlandığı azil maddesinin bundan sonraki adresi ABD Senatosu. Senatodaki yargılama sonucu Trump’ın suçlu olup olmadığına karar verilecek. Aleyhte karar çıkar ve Trump suçlu bulunursa ABD tarihinde ilk kez bir başkan azil sürecinde suçlu bulunup görevinden alınmış olacak.

Bu aşamada Demokratlar, Trump’ın bir daha herhangi bir resmi göreve gelmesini engellemek için ayrı bir oylama daha yapmayı planlıyor. Bu da davanın Biden dönemine sarkacağı ve Trump’ın görevi devrettikten sonra yargılanan ilk başkan olarak da tarihe geçeceği anlamına geliyor.

Kaynak: Bloomberg, Business Insider, Wall Street Journal

Bu Haberi Paylaşın