Süper Lig’in rekorları ve ilkleri

Geçmişten bu yana kadar Türk futbolunun en büyüklerinin mücadele ettiği eski ismiyle 1. Lig günümüzün süper ligin rekorları ve ilklerini bu yazımızda ele alıyoruz.

Süper Ligin ilkleri çokça taraftar tarafından merak edilen olaylar arasında yer almaktadır. Özellikle Süper ligde ilk gol, ilk şampiyon gibi unvanlar sayesinde ülkemizdeki futbolun gelişim çizelgesine de yakından takip etme şansımız oluşuyor.

Süper Lig’in İlkleri İzmir’de

Süper Lig kurulduğunda tarihinde ki ilk resmi golü İzmirspor’lu Özcan Altuğ atmıştır.

21 Şubat 1959 tarihinde İzmirspor ve Beykoz Spor arasında oynanan maçta Alsancak Stadı’nda Beykoz’u 2-1 yenen İzmirspor maçın 11. dakikasında gol  Özcan Altuğ, böylece Süper lig tarihinin ilk golünü de atarak tarihe geçmiştir.

Süper lig tarihindeki ilk golü yiyen kaleci ise yine bu maçta Beykozspor’un kalesini koruyan Sıtkı Taşer olmuştur. Aynı zamanda bu maçta ilk gol kararını veren hakem ise bu maçı yöneten Osman Yereşen olarak kayıtlara işlenmiştir.

Ayrıca süper lig tarihinde ki ilk penaltı atışında da yine Beykozspor sahneye çıkıyor, 15 Mart 1959’da Fenerbahçe’nin Beykoz’u 2-1 yendiği maçta Fenerbahçe’den Lefter Küçükandonyadis penaltıyı kaydetti. Ayrıca Beykozspor ise ilk penaltı golü yiyen takım olarak tarihe geçti.

En Uzun Yenilmemezlik Rekoru

Süper lig tarihinde en uzun süre yenilmeyen takım ise Beşiktaş olarak tarihe damgasını vurdu.

Siyah-beyazlı ekip 1990-1991 sezonunun 26. haftasında Ankara’da oynanan maçta Gençlerbirliği’ne 2-0 yenildikten sonra ki sezon 1991-1992’yi yenilgisiz bir şekilde kapattı. Beşiktaş 48 hafta sonra, 1992-1993 sezonunun 13. haftasında ise Galatasaray’a 3-1 yenilerek, yenilmezlik rekorunu kırdı.

Süper Ligden düşmeyenler

Süper ligin kurulduğu ilk günden bu güne kadar düşmeyen 7 takım bulunmaktadır. Türk futbol tarihine damgasını vuran Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un yanı sıra aynı zamanda ligdeki beşinci sezonunu yaşayacak Alanyaspor ile ikinci sezonunu geçirecek Gaziantep Futbol Kulübü de kuruluşları henüz yeni olduğu ve ilk kez süper lige çıktıkları için Süper Lig’de düşmeyen takımlar arasında yer alıyor.

Ayrıca 2019-2020 yılında ligi 16. Sırada bitirmesine rağmen covid nedeniyle lig düşürülmesiyle ligde kalan Yeni Malatyaspor’da lig düşmeyen takımlar arasında yer almaktadır.

Bu Haberi Paylaşın