Solunum Sistemi Hastalıklarında En Sık Görüleni: Nefes Darlığı

Nefes darlığı diğer adıyla dispne aslında bir hastalık değil solunum sisteminde veya dolaşım sisteminde meydana gelen bir hastalığın ortaya çıkardığı belirtidir. Kişinin içine çektiği havayı tamamen kullanamaması veya nefes açıklığı gibi tanımları da bulunan nefes darlığı, bireylere oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Nefes darlığı problemleri olan hastalar sıklıkla nefes darlığı nedenleri nelerdir şeklinde soruları sıklıkla sormaktadır. Buna cevap vermeden önce nefes darlığından yakından incelemek gerekmektedir.

Nefes darlığı yaşayan kişiler soluk aldığında içeri çektikleri havayı tamamen kullanamadıklarını hissederler. Solunum sırasında solunum açıklığı, nefes nefese kalma veya nefes alırken yarıda kesilme gibi yakınmalarda bulunan hastalar normal bir soluk alıp vermede bile aşırı efor sarf ederler.

Soluk alıp verme sırasında fazla sarfedilen efor sonucu ortaya çıkan nefes darlığı tablosu, altta yatan bir nedenin sonucu olarak ortaya çıktığı gibi spor sonrası, merdiven çıkma veya koşma gibi aktivitelerin sonucunda da görülebilmektedir.

Nefes darlığı farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kişi otururken, yatarken, yemek yeme ve su içme gibi efor gerektirmeyen anlarda nefes darlığı yaşıyorsa muhtemelen altta yatan bir solunum sistemi rahatsızlığı vardır. Eğer aşırı hareket sonucu dispne tablosu gelişmiş ise herhangi bir endişe duymaya gerek kalmayacaktır.

Nefes darlığı ani gelişebildiği gibi uzun süreli olarak da görülebilmektedir. Akut olarak gelişen nefes darlığına hava yollarının tıkanması, kalp krizi veya akciğer embolisinin akciğer damarlarını tıkaması sonucunda görülebilmektedir.

Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir ?

Yukarıda da belirtildiği gibi nefes darlığı bir hastalık değil belirti olduğu için kendisi başlı başına bir belirtidir. Ancak https://www.uzmandoktor.net ’e göre nefes darlığı esnasında farklı belirti ve bulgular da görülebilmektedir. İşte nefes darlığıyla beraber görülen belirtiler;

  1. Soluk alıp verme esnasında zorluk
  2. Solunum sırasında hırıltı
  3. Balgam
  4. Eksik solunum nedeniyle siyanoz (oksijen eksikliğine bağlı olarak deride morluk)
  5. Çarpıntı
  6. Kısa sürede kilo kaybı
  7. Göğüs ağrısı, sıkışması
  8. Bilinç bozukluğu
  9. Ödem
  10. Baş ağrısı gibi belirtiler nefes darlığı esnasında görülen belirti ve bulguların başında gelmektedir.

Nefes Darlığının Nedenleri Nelerdir ?

Soluk alıp vermede güçlük olarak tanımlanan nefes darlığı başta akciğer problemleri olmak üzere birçok etkene bağlı olarak görülebilmektedir. İşte nefes darlığına neden olan faktörler;

  1. Kalp krizi
  2. Alerjik astım
  3. Hipotansiyon
  4. Kan kaybı
  5. Akciğer kanseri
  6. Akciğer embolisi
  7. KOAH
  8. Hava yoluna yabancı cisim kaçması
  9. Kardiyovasküler sistem hastalıkları
  10. Panik atak
  11. Anksiyete bozukluğu
  12. Yaşlılık
  13. Obezite gibi nedenlere bağlı olarak nefes darlığı problemi ortaya çıkabilmektedir.

Nefes Darlığı Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

Nefes darlığı problemi yaşayan hastaların günlük yaşamları oldukça etkilenmektedir. Nefes darlığı yaşayan kişilerin bu sorunu en kısa sürede ortadan kaldırması yaşam kalitesini büyük oranda geliştirecektir.

Nefes alıp verirken zorlanan hastalar göğüs hastalıkları kliniğine geldiğinde başta efor testi istenmektedir. Akciğerin yeterince havalanmaması sonucu kandaki oksijen seviyesi azalabilmektedir. Bu nedenle pulse oksimetre adı verilen bir cihaz yardımıyla kandaki oksijen seviyesi ölçülebilmektedir.

Nefes darlığının kesin tanısı konması için altta yatan nedenin de bulunması gerekir. Bu nedenle özellikle kronikleşmiş vakalarda akciğer grafisi ve elektrokardiyogram gibi tarama testleri uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra kan testi de istenen hastalarda çıkan sonuçlara göre kesin tanı konulur.

Nefes darlığının tedavisinde altta yatan nedene göre planlama yapılır. Kesin tanı konulduktan sonra göğüs hastalıkları uzmanı tarafından nefes darlığına neden olan hastalığa göre bir tedavi belirlenir. Fakat acil durumlarla hastaneye gelen hastalara acil servis doktorları tarafından acil oksijen tedavisi uygulanabilmektedir.

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir ?

Özellikle hastalık dışı nefes darlığı yaşayan kişilerin yaşamlarına değişikliğe gitmesi var olan nefes darlığını azaltabileceği gibi tamamen ortadan kaldırabilmektedir.

Sigara nefes darlığına en sık neden olan faktörlerden birisidir. Sigarayı hayatından uzaklaştıran kişiler nefes darlığı problemini de en kısa sürede yenebilirler. Nefes alıp vermeyi kolaylaştıracak pozisyonlar, fazla kilolardan kurtulmak ve temiz havadar yerlerde bulunmak nefes darlığı problemini ortadan kaldırmaya yetecektir.

Bu Haberi Paylaşın

One thought on “Solunum Sistemi Hastalıklarında En Sık Görüleni: Nefes Darlığı

  1. Bende nefes darlığı bu aralar sıkılaştı. acaba sigaradanmı, koronavirüs olabilirmiyim?

Comments are closed.