Sektör felaketin eşiğine geldi

​İngiltere’de faaliyet gösteren gaz şirketleri, gaz fiyatlarındaki artışın “sektörü felaketin eşiğine getirdiğine” dikkat çekerek hükümeti duruma müdahale etmeye çağırdı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiliz enerji şirketleri EDF, Good Energy ve Energy UK’nin yöneticileri, artan gaz fiyatları nedeniyle enerji krizi uyarısında bulundu.

Şirket yöneticileri, gaz fiyatlarındaki artışın “sektörü felaketin eşiğine getirdiğini” belirterek hükümeti duruma müdahale etmeye çağırdı.

Şirketler, hükümetten özellikle kendileri için KDV oranını düşürerek işletmeleri desteklemesini istedi.

Good Energy CEO’su Nigel Pocklington, “Bu ulusal bir kriz. Toptan gaz ve elektrik fiyatları son üç hafta içinde eşi görülmemiş seviyelere yükseldi.” dedi.

Energy UK başkanı Emma Pinchbeck, enerji sektörünün Avrupa’da benzeri görülmemiş ve endişe verici gaz maliyeti nedeniyle İngiliz ekonomisine yönelik büyük bir tehdit konusunda son haftalarda uyarıda bulunduklarını hatırlattı.

EDF’den Philippe Kommaret ise, bu kış İngiltere’nin “kritik bir durumla” karşı karşıya kalacağını belirtti.

Şirketler iflas başvurusunda bulundu

Eylül ayının başından bu yana, birkaç milyon kişiye hizmet veren 20’den fazla İngiliz enerji şirketi rekor düzeydeki yüksek gaz fiyatları nedeniyle iflas başvurusunda bulundu.

İngiltere Gaz ve Elektrik Piyasaları Kurumu tarafından tüketiciler için belirlenen elektrik fiyatları tavanı 1 Ekim’den bu yana yükseltilmiş olmasına rağmen, ülkede birçok kamu hizmeti kuruluşu zarar etmeye devam ediyor.

The Daily Telegraph’ın görüştüğü bir dizi uzman, İngiltere’de gaz fiyatlarındaki artışın Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz arzındaki azalmadan kaynaklanabileceği görüşünü dile getirdi. Aynı zamanda Gazprom, şirketin mevcut sözleşmeler doğrultusunda tüketicilerin talepleri doğrultusunda Avrupa ülkelerine gaz tedarik ettiğini kaydetti.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın