On dakikalık masaj stresle savaşmasına yardımcı olur

Konstanz Üniversitesi’ndeki psikologlar tarafından yapılan araştırma, masaj aldıktan sadece on dakika sonra insanlarda daha yüksek seviyelerde psikolojik ve fizyolojik rahatlama gözlemledi.

On dakikalık basit bir dinlenme bile, masajdan daha az da olsa gevşemeyi artırdı.

8 Eylül 2020’de Scientific Reports dergisinde bildirilen bulgular, kısa süreli tedavilerin, vücudun rahatlama için temel motoru olan parasempatik sinir sistemini (PNS) artırarak psikolojik ve fizyolojik düzeyde stresi sağlam bir şekilde azaltabileceğinin ilk göstergesini sağlıyor. .

Stresin sağlık ve hastalık üzerinde olumsuz sonuçları olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bedenlerimizde tehdit zamanlarında stresi önlemek için dahili bir rejeneratif sistem olan PNS bulunur.

Bir gevşeme tepkisi başlatmak, sağlığımızı korumak ve vücudumuzdaki dengeyi yeniden sağlamak için çok önemlidir.

Masaj gevşemeyi iyileştirmek için kullanılmıştır, ancak PNS üzerindeki etkisini sağlam bir şekilde doğrulamak için sistematik bir yaklaşım ve bunun stresle ilişkili hastalıklardan muzdarip hastalar için rehabilitasyon olarak kullanılıp kullanılamayacağı bilinmemektedir.

Rahatlamak için vücudun motorunu güçlendirmek

Bu çalışma, masajın vücudun rahatlama için ana motoru olan PNS’yi artırabilen ve aynı zamanda algılanan zihinsel streste bir azalmaya yol açabilen, uygulaması kolay bir müdahale olduğunu göstermektedir.

Masajın PNS aracılığıyla hem psikoloji hem de fizyoloji düzeyinde etkili olduğunun keşfedilmesi, gevşemenin stres üzerindeki rolünü anlamaya yönelik gelecekteki çalışmaların önünü açacaktır.

Bu Haberi Paylaşın