Merkez Bankası mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı

​Merkez Bankası verilerine göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın mayıs ayına göre 919 milyon ABD doları azalarak 3 milyar 81 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı.

Açıklamada, cari işlemler açığının, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 919 milyon ABD doları azalarak 3 milyar 81 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 31 milyar 858 milyon dolar oldu.

Açıklamada, “Bu gelişmede, bir önceki yılın Mayıs ayında 170 milyon dolar açık veren hizmetler dengesi kaleminin bu yılın aynı ayında 939 milyon dolar net fazla vermesi ve 38 milyon dolar net çıkış gösteren ikincil gelir dengesi kaleminin 151 milyon doalar net giriş kaydetmesi etkili olmuştur.” denildi

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon dolar artarak 2.869 milyon ABD dolarına yükseldiği belirtilen açıklamada, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabının, bir önceki yılın Mayıs ayında 2.083 milyon dolar açık vermişken, bu ay 774 milyon ABD doları açık verdiği kaydedildi.

Açıklamada, hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirlerin 665 milyon dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Açıklamada, “Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 254 milyon ABD doları artarak 1.302 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.” denildi.

Finans hesabı istatistikleri

Finans hesabı istatistiklerine göre ise mayısta doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin 304 milyon dolar olduğu, bu dönemde, portföy yatırımlarının 836 milyon dolarlık net giriş kaydettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, mayısta yurt dışı yerleşikler, hisse senedi piyasasında 99 milyon dolarlık ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 349 milyon dolarlık net alış yaptığı görülmektedir.” denildi.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili bankaların, 718 milyon dolar net geri ödeme ve diğer sektörlerin 796 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıklarının mayısta net 837 milyon dolar arttığı kaydedildi.

Açıklamada, diğer istatistiklere ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 840 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 93 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 933 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 674 milyon ABD doları ve 19 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 3.574 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ay 1.281 milyon ABD doları net artış gözlenmiştir.”

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın